Първата книга за Ковид 19 с дарителската акция за българската ваксина

 

Първата книга за Ковид 19 откри дарителската кампания за българската ваксина, създадена от Института по микробиология към БАН в столичната Галерия-музей "Анел".

Инициативата бе част от премиерата на книгата "КОВИД 19 ИЛИ ВОЙНАТА ЗА ДУШИТЕ НИ", чиито автори - журналистката Патриция Кирилова и изследователката Мила Салахи, преди 2 месеца направиха петиция в подкрепа на проекта на БАН, подписана от десетки организации и стотици българия от цял свят. Петицията ще бъде внесена в новоизбрания парламент в първите дни от работата му.
"Благодаря за подкрепата, която авторите на книгата дадоха за българската ваксина. България има традиции, има и възможност за създаване на ваксини. Важно е да се знае, че дори пандемията да свърши, този продукт ще бъде ефективен като основа за създаване на ваксини и за други вируси. Ще представим готовия ни проект през септември на международна конференция", каза на сцената проф. Чорбанов.
"Познавам проф. Чорбанов от години и знам, че този наш великолепен учен можеше да живее в цял свят, в Щатите и Австралия, но той избра да остане в България", подчерта водещата на вечерта - изкуствоведът д-р Райна Дамяни. Водещ на дарителската кампания бе любимецът на публиката Теди Георгиев, а музикалните интермедии бяха дело на композитора Росалин Наков.
На сцената говориха и рецензентите на книгата - проф. д-р Георги Чернев, повел пръв война с масовите лекарства за кръвно, които учените в цял свят свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът д-р Ивайло Христов.
Събраните дарения по време на вечерта, бяха връчени на екипа от БАН, който бе специален гост на събитието.
Специални гости на благотворителната вечер, която се проведе с подкрепата на Фонд за изкуство и култура "АНГЕЛ СИМЕОНОВ", бе благодетелят и поет, собственик на "Анел" Ангел Симеонов, председателят на Съюза на колекционерите - проф. Валери Стефанов, учени, доктори, кметове, представители на бизнеса, културата и медиите.
В дарителската кампания участваха адвокат Биляна Тончева, бизнесдамите Таня Китик, Станка Калева, Виолета Драганова, наследникът на Каравеловия род - Марек Каравелов, кметът на село Ослен Криводол, хотелиерката Милена Иванова, режисьорът Ники Станчев, дизайнерката на Киара Фешън Гергана Апостолова, Дончо Георгиев, пеещият доктор Христо Деянов, музикалното семейство Джина, Иван и Мартина Иванови и други.

Състоя се томбола и бяха направени дарения, след като гостите се запознаха с творби на именити български скулптори, графици и живописци. Бяха представени произведения на Любомир Далчев, Крум Дамянов, Павел Койчев, Иван Нинов, Николай Янакиев, Анжела Минкова-Габриел, Десислава Денева-De.De., Райна Стоймирова, Цветелина Русалиева, Албена Щениовска-Еглофф, Елица Матеева-Паскинс, Райна Дамяни.
Учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид 19, бяха подкрепени от българи от цял свят, които се подписаха в петиция до управляващите, с настояване да бъде финансиран българският проект. Те са категорични, че имат доверие само на българските учени и на ваксината, която е създадена в БАН. Линк към петицията - https://www.peticiq.com/sars_covid_19______- Рецензиите на книгата, написани от проф. д-р Георги Чернев и от хирурга д-р Ивайло Христов:

Проф. Чернев: Недопустимо е бизнесът да се намесва в медицината

Книгата представлява интересна съвкупност от данни и мнения за огромна част от наличния към момента световен проблем - Ковид-19, стандартните и нестандартни методи за диагностика и лечение на вирусното заболяване, индивидулания подход на описаната методика за лечение на болестта, провеждана от определени медицински, но и немедицински лица (при това със завидни резултати). Четивото обсъжда и подлага на съмнение резултатите на различните терапевтичните схеми, представя персоналното мнение на български лекари в лицето на Доцент Атанас Мангъров, Професор Андрей Чорбанов, Проф Радослав Гайдарски и Проф Нася Хаджиева, както и на анестезиолога- д-р Веселин Йолов. Мнението на тези колеги е важно, интересно като гледна точка и обосновка (не само от медицинска гледна точка), логично обосновано и със сигурност обогатява наличните до момента литературни данни и разнопосочни/ противоречиви информации в мрежата и пресата. Книгата набляга и анализира освен на наличните в интернет пространтвото и специализираната литература научни факти, така също и на гражданската позиция на споменатите специалисти, което е един допълнителен принос за зараждащото се у нас демократично общество, за липсата на страх от това да бъдем свободни, когато изразяваме позициите си.  Или от това какви на практика би следвало и бихме могли да бъдем.
Обсъжда се влиянието на водещи бизнесмени в лицето на Бил Гейтс, Илон Мъск, позицията на СЗО по отношение на ваксините, ролята на контролните органи, носенето на маски- про и контра, възможните канцерогенни ефекти от новите ваксини, мистерията около пандемията и неясната на практика и към момента смъртност, както и причините, които водят до нея.
Книгата засяга и сериозни други аспекти от глобалния проблем - а именно, обясняват се, макар и в леко емоционална нотка, причините, довели до преориентирането на световни немедицински ориентирани водещи бизнесмени, към медицината. Причината за съжаление отново се оказва така наречения ʺпрофитʺ или успех, оценяващи се в парични единици, независимо от моралния и етичен характер на възникналата повсеместна проблематика.
На практика - четивото, представляващо един пъстър сбор от нюансите на почти всички цветове на дъгата, се оказва и един директен бич на неолибералния модел, на глобализацията и техните дълбоки, скрити истински подбуди, породени на практика от несъществуващата им, но налична на практика и навсякъде по света - псевдозагриженост. Пелерината на псевдозагрижеността, с подплатата на 100 доларовите банкноти.
Четивото обръща внимание на важни, незабелязани вероятно до момента връзки между СЗО и частното й финансиране, навеждайки читателя в посоката на конспиративната мисъл за наличието на силни зависимости, пораждащи и възприемани от редица специалисти като ярък пример за: лобизъм, протекционизъм, конфликт на интереси и последвали възможни криминални деяния. Деяния, дължащи се не на последно място и на игнорирането и пълното незачитане на добрите медицински практики. Този аспект от книгата, несъмнено има сериозна доза просветителен и възпитателен характер, които помагат на редица читатели, незапознати с темата, да избистрят концепцията си и вземат възможни важни решения относно ваксинацията, например.
Въпреки тежката материя, четивото потенцира зародиша на критичната, на моменти и конспиративна мисъл, която не би следвало да бъде отхвърляна с лека ръка.
 Защото, щом мислим и се съмняваме, щом сме критични - значи живеем!

Втората рецензия вижте тук: 

Домакин на благотворителната вечер бе меценатът и поет г-н Ангел Симеонов (втори от ляво на дясно на снимката) 


Снимки ХАЙЛАЙФ

Сметка на Института по Микробиология за дарения:

сметка в лева
ИНСТИТУТ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ
„СТЕФАН АНГЕЛОВ“ – БАН
при УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
BIC UNCRBGSF
IBAN – BG47 UNCR 7630 3100 1173 57

или сметка в Euro
INSTITUTE OF MICROBIOLOGY
“STEPHAN ANGELOFF”
Adress: 1113 Sofia, “Akad. G. Bonchev” str., bl.26
Banque – UniCredit Bulbank
Branch - Khan Asparuh
Bank address: 1000 Sofia, Rakovski str.,
IBAN - BG72 UNCR 7630 3400 0013 31
BIC - UNCRBGSF

Ето и писмото на БАН с покана за дарение:
Уважаеми Дами/Господа,
От месец май 2020 г. екип от лаборатория „Експериментална имунология“ към Институт по микробиология – БАН, в колаборация с екипи от Медицински Университет - София и The Department of Chemistry - University College London разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2, причиняващ световна пандемия. Проектът е финансиран от Институт Пастьор – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.
Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект.
От резултатите, произтичащи в тази епидемиологична обстановка е видно, че новите генерации ваксини ще имат своето място в ситуация, при която бързото производство на ваксини и липсата на експериментални данни не винаги водят до желаните резултати за пълна и ефективна протекция в едни променящи се условия, каквито наблюдаваме в момента. Доказването на такъв ваксинален прототип ще ни даде възможност да използваме тази платформа и за други бъдеши предизвикателства, което прави една инвестиция много по-удачна.

С уважение:
Проф. д-р Андрей Чорбанов
От името на екипа



Коментари