КАК С НЕЗАКОННАТА ЗАПОВЕД ЗА МАСКИТЕ НИ ПРИНУДИХА ДА НАРУШАВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ


На фона на "новата" пародийна медицина, която СЗО и държавите-членки, сред които сме и ние, създадоха от март 2020 г., българите бяхме принудени да нарушаваме редица закони и дори българската конституция със задължителното носене на маски. Които при това ни задължават сами да закупим, а не държавата да ни осигури - както е според същата Конституция.
Освен, че вече е доказано как близо 80 процента от новозаразените през октомври, бележещи рекорден бум в епидемията, са именно редовните носители на маски, тоест тази нарушаваща заповед на здравния ни министър вреди и на здравето ни, тя ни принуждава да нарушаваме българските закони. И никой от нас не реагира. Защо?
Все пак разумът не е съвсем унищожен, след като в мрежите се появиха съвети на адвокати как да реагираме, ако властите решат да ни глобят за неспазване на заповедта, но пък спазваме законите.
Ето и юридически съвет  в сайта Кантора Расташки:

Защо актовете са незаконни?

Когато се налага административна санкция – глоба, тя трябва да съответства на деяние, което да е обявено от закона по ясен и недвусмислен начин за нарушение. Ако погледнем разпоредбата за носенето на предпазни маски можем да установим, че ако нямаме предпазна маска, можем да покрием носа и устата си с друго средство. Не е описано какво трябва да е това „друго средство“, така че бихме могли да използваме всичко и не следва да подлежим на административна отговорност. Описанието на закрити или открити обществени места е непълно. Записани са търговски обекти, зали, паркове и др. Всяко едно от тези места би могло да е частна собственост. След като един обект е частен, следва ли той да се третира като обществено място по заповедта на здравния министър? Това остава въпрос за съдебната практика на родните съдилища, която тепърва ще се гради.
В много от случаите трябва да се приложи разпоредбата на чл. 28 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).„За маловажни случаи на административни нарушения наказващият орган може: да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание;“ МВР и в частност актосъставителите определено не са запознати с тази разпоредба, ако се съди по ентусиазма, с който налагат глоби над гражданите. В случай че веднага след предупреждение, покриете носа или устата си с предпазна маска или „друго средство“, нарушението ви следва да се третира като маловажно. Ако от вашето действие не са произтекли опасни за живота на други лица последици и вие сте изпълнили указанията на органа на власт, деянието ви следва да се третира по посочения чл. 28 от ЗАНН.
Ето и законите, които ежедневно нарушаваме от март до днес - нарушават ги и управниците ни, на които плащаме за обратното:
"Глава първа.
ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО
Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
(2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.
...
Чл. 6. (1) Който на публично място носи облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето, се наказва със:
1. глоба в размер на 200 лв. - за първо нарушение;
2. глоба в размер на 1500 лв. - за всяко следващо нарушение.

(2) Ако нарушителите са длъжностни лица, наказанието е:
1. глоба в размер на 500 лв. - за първо нарушение;
2. глоба в размер на 2000 лв. - за всяко следващо нарушение.
(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на подбудителите и допустителите.


Ето  съветите и на адвокат Валентина Каменарова: 

Всеки, който е санкциониран по тази заповед или на основание, че се е разхождал по улицата (не говорим за паркове и градини), следва да обжалва издаденото наказателно постановление в съда. Първо на гражданите е съставян акт, който сам по себе си не води до нищо. Самият акт не подлежи на някакво изпълнение. Въз основа на него се издава наказателно постановление. Въпросното Наказателно постановление се обжалва в съда.
 Никой не може да събере глобата им и наказателното постановление да влезе в сила преди изтичане на извънредното положение. Сроковете посочени за обжалване не текат.
И нека не забравяме, че един акт следва да е целесъобразен. Съгласно препоръките на СЗО, а и на кризисния щаб, носенето на маска не само не е необходимо, а даже е непрепоръчително. Една заповед може да е законосъобразна само тогава, когато преследва легитимна цел-т.е. спиране на разпространението на зараза. Когато тази заповед изисква спазването на условия, които доказано не вършат работа, то тази заповед е нецелесъобразна.
Разбира се, това са малка част от медицинските и законови абсурди, в които живеем от март 2020 до днес. 
МЗ продължава с малоумни мерки и действия: измислят нова медицина - вирусът не влиза в банки, хипермаркети, фитнеси, барове и ресторанти, затова те работят. Ковид обича театри, кина, галерии и училища - затова ги затваряме! Но стадото с маските си заслужава тази пародия. По внушенията на здравното ни министерство изчезнаха най-опасните, нелечими и смъротонсни болести - истинската пандемия за света рак, СПИН, хепатит А, Б и С, инфаркт, инсулт и всичко, което наистина е нелечимо и смъртоносно...
Ето и експертен доклад, публикуван в световните медицински медии, който показва, че над 70 процента от носещите маски за носители на вируса и че маските са напълно неефективни:
Докладът на Центровете за контрол на заболяванията, публикуван през септември показва, че маските и покритията за лице не са ефективни
за предотвратяване на разпространението на COVID-19, дори за тези хора, които постоянно ги носят.
Проучване, проведено в Съединените щати през юли установи, че когато сравняват 154 „пациенти с казус“, които са положителни за COVID-19, с контролна група от 160 участници от здравни заведения, които са били симптоматични, но тествани с отрицателен резултат, над 70 процента от пациентите са заразени с вируса и са се разболели, въпреки че „винаги“ са носили маска.
„През 14-те дни преди началото на заболяването 71% от пациентите и 74% от участниците в контрола съобщават, че винаги използват обществени покривала за лице или други видове маски, когато са публични“, се посочва в доклада. В допълнение - над 14 процента от пациентите казват, че „често“ са носили покривало за лице и все пак са заразени с вируса. Проучването също така показва, че под 4 процента от пациентите се разболяват от вируса, въпреки че „никога“ не са носили маска или покритие за лице.
Въпреки над 70 процента от усилията на участниците в случая да следват препоръките на CDC, като се ангажират винаги да носят покривала за лице на „събирания с ≤10 или> 10 души в дома; пазаруване; хранене в ресторант; посещение на офис, салон, фитнес, бар / кафене или църква / религиозно събиране; или с обществен транспорт “, те все пак се заразиха с вируса.
Въпреки че проучването отбелязва, че някои от тези хора може да са се заразили с вируса от малкото моменти, когато са премахнали маската си, за да ядат или пият на „места, предлагащи на място ядене или пиене“, CDC признава, че няма успешен начин да прецените дали точно това е моментът, в който някой е бил изложен и е заразен с вируса.
„Характеризирането на експозициите в общността може да бъде трудно да се оцени, когато се случва широко разпространение, особено от асимптоматични лица в общите взаимосвързани общности“, се посочва в доклада.
Всъщност докладът предполага, че „посоката, вентилацията и интензивността на въздушния поток могат да повлияят на предаването на вируса, дори ако мерките за социално дистанциране и използването на маски са приложени в съответствие с настоящите насоки“.

Въпреки тази нова научна информация, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи и много политически авторитети все още насърчават хората да носят маски. Много държави и градове са въвели носенето на маски, като ги цитират като един от основните инструменти за „забавяне на разпространението“ на коронавируса и намаляване на броя на случаите в техния район.
Целият доклад тук: 
https://thefederalist.com/2020/10/12/cdc-study-finds-overwhelming-majority-of-people-getting-coronavirus-wore-masks/?fbclid=IwAR3OkabtxfdYfguMa3x2JPelcLknub5QEzrMf1Llcqx--QX2IQyanQC12Ig
 Колко още ще продължи тази пародия - вече зависи само от нас! И от тези, които не сложиха маски и запазиха здравия си разум!
АВТОР ПАТРИЦИЯ КИРИЛОВА




Коментари