ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ: ХРАНИТЕ С НИТРИТИ (Е250) НИ РАЗБОЛЯВАТ С РАК



Една от най-опасните добавки в храните ни - нитритите Е250, от години е считана за причинител на рак, но не е спряна от упортреба, установява нашият изследователски екип.
 Както пише в дебелите книги - Човекът е отворена система с предварително заложен биологичен софтуер, работещ с аналитичен машинен език. Всяка отворена система има механизми за саморегулиране чрез динамични взаимосвързани процеси. Всички външни патогенни фактори нарушават предварително заложения софтуер и причиняват необратими щети. Едно съобщение на ЕМА (Европейска Медицинска Агенция) и FDA (Администрацията по храните и лекарствата е федерална агенция на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ) за наличие на опасни примеси в лекарства известни под общото название – нитрозамини, ни предизвика да направим това проучване и да видим в кои храни все още се използва опасната добавка.
Нитритите са соли или естери на азотистата киселина (HNO2), известна само в разредени водни разтвори. Нитрозамините са съединения на солите на азотистата киселина с вторични амини (да не се бърка с азотна киселина). Присъствието на нитрити е най-голямо в храната ни, където натриевият нитрит се добавя към месата в различни колбаси, главно от червено месо за предпазване от развитие на болестотворни заразни бактерии. След висока темперетурна обработка (пържене, например) с амините в стомаха нитритите образуват нитрозамини - КАНЦЕРОГЕННИ. В България и в Европейския съюз това е хранителната добавка Е250 - известна още като нитритна сол, натриев нитрат, консервант Е250. Друг източник на нитрозамини е Калиевият нитрат Е249, който по същия път се превръща в отрова.

В публичното пространство има оскъдни съобщения от официални изследвания, но те са сравнително назад във времето, естествено чрез медиите, защото за жал в нашата страна това е начина да се вземат предпазни мерки: 
В продължение на 3 години екип от български учени изследва как химикалите в храните въздействат върху ДНК. Трябвало е да бъдат тествани 20 различни консерванти, добавки, оцветители, които се слагат в храните и напитките, но парите по проекта стигнали за тестването само на 12. Заключенията на учените са притеснителни. В Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН екипът на доц. Георги Милошев изследва различни Е-та, които се слагат в храните и напитките. Публикуваните досега резултати сочат, че 6 от обявените за безвредни Е-та увреждат ДНК. Това са консервантът натриев нитрит Е 250, използван в месни продукти; оцветителите: индиго кармин Е 132 (дава виолетов цвят и се открива в конфитюри, дъвки), еритрозин Е 127 (оцветява в червено сладка, бонбони, сосове) и фаст грийн Е 143 (зелен цвят за сокове и др.); добавката кафеин (или кофеин) – много използвана в енергийните напитки, както и в чайове, кафе, млечен шоколад; четири-амино-антипирин (с приложение във фармацевтичната индустрия, добавян към аналгетици).
„Уврежданията в ДНК водят до патологични промени в клетките и до злокачествена трансформация, което е рак. И ние казваме, че това може да стане, не казваме - това ще стане”, посочва доц. д-р Милошев.
https://www.tretavazrast.com/articles/)

(https://btvnovinite.bg/145659-Yadem_konservant_zabranen_v_evropeyski_strani.html)

(https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/BAN-dokaza-che-otcvetiteli-v-hranite-prichiniavat-rak-Vizhte-koi-sa_392611.html#)

В съдържанието на най-популярните месни храни в България открихме: 

И за да не сме голословни, с едно на ум, че всяко изследване в конвенционалната се заплаща, а в днешно време Бог за жал са парите :

https://www.researchgate.net/publication/22314503_Carcinogenicity_of_N-Nitrosodiethylamine_in_Hibernating_and_Nonhibernating_European_Hamsters2

https://www.bbc.com/future/article/20190311-what-are-nitrates-in-food-side-effects

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690057/

Логичните въпроси, които трябва да зададем към Агенция по храните са:


Как и кога се извършват проверки за надвишаване на нормите на нитрити в месните продукти?
Разрешено ли е да се използват в комбинация Е250 и Е249? Това не надвишава ли предписаните норми в регламента на ЕС? Защо няма информационна кампания за риска от тези консерванти? Защо не се наложи забрана за тяхното използване? Здравето на хората не е ли над всичко? Или по-важна е печалбата, която свръхпроизводството трупа, като пълни с отрова храните ни?
А към дирeктора на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова имаме един съвет - вместо да констатира, че 37 хиляди годишно са новорегистрираните случаи на рак у нас, а 18 хиляди са смъртните случаи, да започне да комуникира с отговорните институции и да се създаде национален план за превенция на раковите заболявания.

А вие, българи, както е казал Исус: „Пазете храма (тялото) си чист!“ - защото никой друг не го е грижа за вашето здраве! 

Едно проучване на Мила Салахи и Патриция Кирилова 












Коментари