НАД 75 % ОТ ГЕНИТЕ НИ СА БАЛКАНСКИ, ТВЪРДИ В ГЕНЕТИЧНО ПРОУЧВАНЕ ЕВГЕНИ ДЕЛЕВ



Инж. физик Евгени Делев е директор на Българския генетичен проект към американската лаборатория Family Tree DNA. В книгата си "Въведение в генетичната генеалогия", която ще бъде представена на 31 май  в НДК, той прави логично продължение на първата си книга - комбинация от класическа генеалогия, генетична генеалогия и популационна генетика на българите, както и на балканското население.
Въпросът как се е създала първата цивилизация на стария континент занимава учените още от Средновековието. Западноевропейските философи и историци на 17-ти и 18-ти век приемат, че римската култура е рожба на елинската, а тя пък идела от Близкия Изток и Египет. И това се повтаря като мантра вече близо 200 години. И се превръща в догма, която се следва и до днес.
Съвременното общество обаче има нужда от по-мащабен и прецизен отговор за своите корени и произход. Мощните инструменти на днешната наука позволиха на изследователите в много области – най-вече на археолозите, да преосмислят огромното количество артефакти от Балканския полуостров, Мала Азия и Близкия Изток, за да стигнат до убеждението, че европейската култура поставя началото си още през неолита. Използването на керамика например датира 4500 години присъствие на палеобалканска култура в Европа, преди появата на елини на Балканите, където вече са съществували първото обработено злато в света, първата писменост, както и развито скотовъдство и земеделие.


Множеството факти, излезли днес на бял свят, разбиват насадените заблуди за това кои са хората, изградили първата цивилизация. Днешната наука разполага с много методи за датировка на предмети и кости.
Авторът проследява миграциите на населението чрез методите на генетичната генеалогия, които се свеждат до извършване на поредица от различни генетични тестове, проследяващи основно преките линии на даден индивид или род.
Изхождайки от индивидуалното, няма как да се пренебрегне общото – кой е този народ, основоположил европейската култура, който много хора наричат траки – тИраки? Тук се намесват техниките за изследване на характерните гени на една популация като цяло – обект на популационната генетика.
Упоритата работа на екипа от учени, работещи през последните осем години по Българския генетичен проект, даде възможност да се установи, че Балканският полуостров се обитава от хомогенно автохтонно население от хиляди години.
Какъв е произходът на българите? Опирайки се предимно на резултатите от проведените генетични тестове, авторът представя категорично становище по спорния и политически неудобен за големите държави въпрос.
Описани са методите за изготвяне на класически родословни дървета, проследяването на дадени характерни физически белези, техниките за набиране на информация от хора и регистри, специфичните особености на българите и балканското население. Отделено е внимание на българското летоброене, важните исторически и геологични събития, предизвикали миграции на населението, както и сведения за българската писменост.
Представени са характерните за българите резултати от генетични тестове и са съпоставени с тези на други популации. Резултатите от изследванията на Сена Карачанак са сравнени с тези на Българския генетичен проект. Разработени са родословни схеми на хаплогрупите при българите, представени са миграционни карти, изготвени са диаграми на разпределение на Y-хромозомните и митохондриалните хаплогрупи и са интерпретирани резултатите. Изводите са подкрепени с безспорни исторически факти, топонимия, езикови особености, писмени текстове, придружени с карти, артефакти и др.
За първи път са описани физическите особености на всяка Y-хромозомна хаплогрупа от антропологична гледна точка. Въведени са т. нар. "Принципи на Делев", свързващи безспорните антропологични характеристики на даден индивид с неговата хаплогрупа. Дадени са примери с генетичните резултати на видни български родове и е проследен техният произход. Настоящата книга би заинтригувала всеки европеец и американец, както и всеки с произход от Близкия Изток, Мала Азия и Северна Африка, заради натрупаните безспорни доказателства, че балканското население се явява стволът на европейското родословно дърво. Така авторът поставя ново начало на тезата на Г. С. Раковски, Ганчо Ценов и археолога проф. Петър Детев, че българите са местен балкански народ, носител на най-старата европейска култура. Тя е възникнала тук и оттук се е разпространила в Европа!
***
Евгени Христов Делев е роден на 18.06.1970 г. в София. През 1988 г. завършва средното си образование в 7-мо ЕСПУ « Георги Димитров » с разширено изучаване на френски език. От 1988 до 1990 г. отбива редовната си военна служба в преходния период. Следва една година физика през 1990-1991 г. в ЮЗУ, след това следва в Университета в гр. Валансиен в северна Франция, а през 1992 г. се прехвърля да следва физика в СУ «Св. Св. Климент Охридски». 
През 1996 г. завършва инженерната специалност «Физика на полупроводниците и микровълновите прибори». От ранна юношеска възраст се интересува от класическа генеалогия като първоначално изработва родословни схеми на собственте си родове. През 1998 г. учи аспирантура по физика в университета в Орсе до Париж и остава да живее постоянно във Франция. През 2006 г. по собствена инициатива става доброволен сътрудник на американската лаборатория «Фемили Три ДНА» като управител на Българския Генетичен Проект. Той започва самоподготовка в този период по не толкова популярната новопоявила се наука - генетичната генеалогия. Успява усърдно да събере и групира в базата данни резултати на първите тествани дотогава българи.

През 2008 г. г-н Делев започва първия по рода си проект да изследва родословието на цялостното население на село Граматиково в Странджа. На няколко рода се правят генетични тестове, част от които г-н Делев сам финансира. Целта на проекта е да се разработят родословни схеми на всички родове, населявали селото в края на 19-ти век и след това част от тях да се изследват генетично. Резултатите от това изследване поставят началото на изследване на цялото население, обитаващо района на Странджа планина. Разминаването на получените резултати с очакванията пораждат нови интереси за изследователя и той се захваща да изследва по-задълбочено произхода на българите. През последните десет години той  публикува редица статии в българската, английската и американска преса на български език, свързани с изследването на отделни родове, както и представяне резултати от генетичните изследвания на българите като цяло. Голяма част от неговите статии, както и телевизионни интервюта по Нова Телевизия и БТВ, могат да бъдат консултирани по интернет. Той работи от разстояние в тясно сътрудничество с Българското Дружество по Генеалогия и Хералдика в София, с Българо-Американското Генеалогично Дружество в Чикаго, САЩ, както и с неформалната организация, обхващаща историците-последователи на идеологията на Ганчо Ценов, също така и групичката генетици, участващи във форум Генетика.

Евгени Делев управлява Българския Генетичен Проект самостоятелно до 2014 г., след което с разрастването на базата данни към проекта се присъединяват двама негови сътрудници - Мира Паунова и Елена Куюмджиян. Благодарение на интереса и отзивчивостта на много българи, проектът се развива с бързи темпове и към днешна дата наброява над 700 участници, от които 650 са етнически българи. В проекта участват както обикновени овчари, обитаващи Странджа планина, така и бизнесмени, министри, депутати, прокурори и родоизследователи от всички прослойки на обществото. Значителен принос в развитието на проекта имат самите управители, неформална групичка на генетици любители, начело с д-р Чавдар Дилов, както и един родолюбец- г-н Попов, живеещ в САЩ, който финансира повече от 50 теста на българи с произход от територията на Вардарска Македония.
До момента в проекта са включени резултатите от тестовете на бащините родове на Димитър Благоев, Никола Вапцаров, майчиния род на Стефан Караджа, женската линия на Васил Левски и много други.
В личен план Евгени Делев е семеен, има три дъщери.
  
- Г-н Делев, през последните години много изследователи започнаха свободно да пишат на темата на Вашата книга - Българите, основоположници на Европейската цивилизация, но вече 30 години официалната ни история не е променена и е глуха за подобни факти и изследвания. Каква е причината според Вас?

            Това е една много делекатна тема и въпреки, че вече не е научно обоснована, продължава да се подкрепя от професорите от старото поколение. Те не само, че продължават да я поддържат, но и подготвят свои последователи от младото поколение. Как си представяте 4-5 поколения професори, творили в неправилна, политически изкривена насока от освобождението на България до наши дни да си признаят, че са си изгубили времето в писане на политически изкривена история? Та нали би трябвало за целта да им отнемат титлите и съответно изработената пенсия.

- Какво Ви провокира да напишете книгата?

            Като управител на Българският Генетиен Проект от 2006 г. имаше насъбрана голямо количество информация, която беше добре да се публикува, за да може да добие популярност сред широката публика. Но аз лично бях много затормозен от факта, че получените резултати не съответстваха с изученото от нас в часовете по история. Наложи се да отделя две години време в ровене на факти подкрепящи нашите наблюдения. След което обработих резултатите на тестваните до този момент около 600 българи и ги поместих в опоменатата книга. Най-общо казано голяма част от хората бяха изследвани с тестове по мъжка и женска линии, както и автозонни тестове, което свежда нашия проект към най-подробната база генетични данни на българи, която в този момент надхвърля 800 рода. Говоря за родове, а не само за индивиди, тъй като получените данни от изследвани преки линии сами по себе си се отнасят до резултатите на един цял род, а не са само индивидуални.

- Външен или вътрешен и натискът да не се говори за истинската история на българите, която срамно започва в учебниците ни от 681 г.?

            Натискът основно е външен, но за съжаление намира много поддръжници и на местна почва. Та на кому е необходимо да се знае, че ние сме една от най-старите култури в Европа, един древен народ, който се опитва сам да се самоунищожи, не правейки нищо да му се съхрани културата? От Средновековието всички се опитват, всичко свързано с нас да бъде заличено, но въпреки големите усилия, положени от страна на Русия и другите големи държави, то не се случи. Въпреки всичко началото на заличаването на българите беше положено, разбивайки нашия народ на 10-тина държави и създавайки между тях конфликти като Балканските войни и др.

- Вече и децата знаят, че началото на европейците се формира по земите ни, с нашите гени и ние цивилизоваме континента. Вие показвате разселването чрез генетичните показатели. Кое беше изненадващо в генетичния път на предците ни?

            Както всички допускат Балканите наистина са древен кръстопът на култури, народи и езици. Но в нашият произход се преплитат две основни популации – местното палеолитно балканско население, преживяло в Денарските Алпи в Хърватска последния Ледников период, и залято от високоразвитото неолитно население, дошло от Близкия Изток и докарало земледелието и скотовъдството. Същото това неселение с последователни миграционни вълни, вече през бронзовата епоха и по-късно, идвайки от района на град Тир и заселвайки вторично Балканите, ще наречем тираки или траки. Този процес се вижда не само с миграциите на хаплогрупите, но и с пренасянето на керамиката, топонимите и много други методи.



Разпространението на аграрното стопанство на територията на Европа започва от Южните Балкани.


Основните референтни популчции, от които унаследяваме гени.

- Не е тайна, че предците ни са имали цивилизация много преди  Шумер, Месопотамия и Египет. Възможно ли е именно те да са родоначалници на следващите цивилизации?

Това е така. Без владеене на съвременен български и без познаване на неговите тракийски диалекти е невъзможно да се четат текстове на санскрит и много други. Фактът, че съвременният български споделя повече от 2 500 думи с езика на коптите от Северен Египет, не е новост. Та нали от времето на Александър Македонски и неговите генерали династията на Птоломейте в Египет е управлявана от нашите балкански владетели. Дори и да се създаде за в бъдеще нова цивилизация в Европа, тя няма да бъде свързана с българите, поради политически интереси.

- Потопът в Черно море ли  е причина за разселването от земите ни към различни посоки в света?

            Както съм описал в моята книга причините за миграции на населението свързани с климатично-геоложки промени са три – Засушаването на климата в Близкия Изток, започнало преди 10 000 г., Черноморският потоп и изригването на вулкана на о. Тирасия, наричан днес Санторини. Но това не са единствените причини за миграции. Друг съществен фактор е необходимостта от експлоатиране на нови обработваеми земи. Балканите са били гъсто населени, докато Западна и Северна Европа са били рядко населени и обрасли с гъсти гори. Ранните неолитни миграции са били основно по море, докато по-късните са следвали големите реки във вътрешността на континента.           

- През последните години в Турция започна манипулация, че българите произлизаме от тюрките - тоест от тях, въпреки, че турски етнос няма - в тази държава живеят над 80 етноса от различни раси. Каква е причината според Вас?

            Да, манипулацията без подробни обяснения по темата е чисто политическа. Но погледната от генетична и лингвистична гледна точка, нещата са по-сложни. Турците унаследяват 90% гени от местното малоазийко население. Включително и езика на турците съдържа огромно количество тракийски думи. Това е причината да си мислим, че в българския има навлезли много турски думи. Как никои от нашите лингвисти не предположи, че мнозинството от тези думи са тракийски. Просто тракийските диалекти са много и към тях могат да се добавят и балканските тракийски диалекти, част от които са почти изчезнали. Сам по себе си българският от Западните Балкани е доста различен от тракийските диалекти. Например в Западна Мала Азия дървото чинар в Европейска Тракия преди 300-500 г. се е казвало чънар (вече излязло от употреба), в Поморавието се казва аблан, а в Босна - яблан. В случая ние сме взели тракийската форма за литературна. При думата джанка е обратното, използваме формата от района на Босна за литературна, а тракийската – гангара се среща само в Странджа. Такива примери могат да се дадат безкрайно много, стига човек да е достатъчно запознат с езиковите особенности на нашия език.

- Нашите съседи от години крадат историята ни, а в нашите учебници има безумни твърдения за произхода ни - тюрки, славяни, траки. Каква е истината според генните проучвания?

Ние сме си местно население, тъй като около 48-54 % от нашите гени са унаследени от неолитното население на Близкия Изток, около 26 % от гените ни са от палеолитното балканско население и около 18% са потомци на тракийското население, дошло от Мала Азия от бронза до наши дни и от 0 до 0,6% - неевропейски гени. Образно казано над 75% от нашите гени са Балкански за периода от последните 8 000 години, което е доста рано в исторически план.



- Съпоставяте тестовете и с гените на гърците, въпреки че във всяко българско семейство  - вкл. и в моето, има жертви на геноцида в Беломорска Тракия.

            Да, така е - няма род, който да не е пострадал от геноцида на гърците. Вие може сами да си дадете сметка, че 60% от българското население е останало да живее извън територията на днешна България. А ако всеки проследи преките си бащини и майчини минии, те скоро ще го изведат извън днешна България. Та ние как да приследим тези миграции без генетични тестове, това е просто невъзможно, тъй като няма запазени документи и регистри. И най-жалкото е, че съвременните гърци са погърчени българи през последните 200 години. Това означава, че ние сами се самоунищожаваме на религиозна и езикова основа.

- Показвате и резултати от генетичните тестове на известни български родове. Какво доказват те?

            Всеки род има индивидуален генетичен произход, дори и те да произлизат от едно и също селище. Например рода на Никола Вапцаров има Тесалийско-Епирски генетичен произход (хаплогрупа J2b2), този на Димитър Благоев има местен балкански енеолитен произход от Костурския край на Македония (хаплогрупа R1a, клон R-Z280). Родът Бимбелови, който е най-големия документиран български род и майчиния род на Стефан Караджа, има тракийски произход от Северна Македония и Южното Поморавие и тн.

- В книгата представяте принципите, по които изследвате хаплогрупите. Какви са разликите с досегашните проучвания?
                                                 
            В основните методи на изследване разлика няма. Същественото обаче е използването на по-задълбоччени тестове за определяне на подклоните на генетичното родословно дърво за всяка хаплогрупа. Именно задълбочените изследвания разрешават загадки. Знаейки само, че сме от Y-хромозомната хаплогрупа на Е-V13 към днешна дата не е съществено, необходимо е да знаем точно от кой подклон сме. Та почти 25% от българските мъже са от тази хаплогрупа.

- Отделяте сериозно внимание на елините - науката отрече връзката им с гърците. Какво е Вашето мнение?

            Днешните гърци са потомци на българи от Средновековието, а самите елини се претапят по моя преценка до 3-2 век преди Хр. В морето от тракийско население. Към днешна дата трудно успях да открия по 1-2% гени в някои от днешните гърци, които може да се предположи, че са останали от тях.


Автозомните резултати на българи, получени от лабораторията 23&Me показват висок процент Европейски гени. Близкоизточните и Източноазиятските гени се срещат само при някои индивиди. Процента на източноевропейските гени е висок в северна България, в Македония намалява и в южен Епир и Морея е много нисък.


Автозомни резултати на българи, получени от лабораторията 23&Me с унаследени нисък процент гени от западна Европа, източна Азия, Близкия Изток и северна Африка. По-висок процент Близкоизточни и Североафрикански гени се срещат при българи, чиито деди са мигрирали от териториите на днешна Гърция през последните 250 години.


Автозомни резултати на гръцки граждани, получени от лабораторията 23&Me. От резултатите се забелязва, че в посока на юг процента европейски гени пострепенно намалява, но остава относително висок- над 98%, докато процента на близкоизточните гени съответно нараства.


Автозомни резултати на гръцки граждани, получени от лабораторията 23&Me. От резултатите се забелязва, че в най-южната част на Морея населението не се различава съществено от това в Ахая северозападна Морея и в Епир. Същевременно при смесване на население от малоазийското крайбрежие с това на п-в Атика, процента на европейски гени дръстично намалява, за сметка на увеличаващите се Близкоизточни гени.


Автозомни резултати на гръцки граждани с пройзход от големите острови Евбоя и Лезбьо. От резултатите се наблюдава, че представителят от о. Лесбос носи подобна комбинация на гени, като населението на Епир, което потвърждава наблюдението за подмяна и смесването на населението през 18-ти и 19-ти век на този остров с пристигнало албаноговорящо население. Предвид географското разположение на о. Лезбьо е нормално да очакваме подобно разпределение на гените, както и при населението на западното Малоазийско крайбрежие- с висок процент близкоизточни гени и значително по-нисък процент европейски гени. Съвременното населението на остров Кандия (Крит) има също силно изразен висок процент малоазийски гени.


- В книгата "Черната Атина" американски изследовател доказва етиопския произход на данайците, които преди няколко хилядолетия идват на Балканите, заедно с преселенията на евреите от Египет. Днес част от тези преселници се наричат гърци. Отделяте внимание на появата на елините на Балканите - какво променя това по земите ни?

            Появата на вълната бежанци голи и боси елини, които траките настаняват по голите скали на Атика, не променя нищо на територията на Балканите. По същия начин вълната сирийски емигранти, смесвайки се в Германия с местното население, след 1 000 години няма по никакъв начин да промени генетичния и етнически облик на Германия. Техните гени с течение на времето ще се претопят и ще изчезнат.

 - Твърдите, че елините са претопени от българите - кое доказва това?
           
            Това се доказва от факта, че на Балканите не се използва нито писмеността на Етиопците, нито старата евритска писменост, че топонимите и езикът от античния период до 18-ти век, използван в Южните Балкани, не е езикът на елините, а българският и че облика на съвременните гърци е чисто европейски, подкрепен от генетичните тестове.

- На какъв език са говорили българите преди елините и славяните да се присъдинят към тях?

            За мен понятието славяни е руска политическа измислица от 18-ти век и не се дефинира. Езикът очевидно много се е променил, но както и досега във всеки район се е говорело на различен диалект. Предвид, че голямата концентрация на българско население е била в Западните Балкани, може да се предположи, че старият български език е бил близък до езика, говорен от Моравските българи в днешното Поморавие в Сърбия. Населението в Тракия и Мала Азия е говорило тракийските диалекти, близки до българския, както и до съвременния гръцки, който е създаден въз основа на българския и старите му тракийски диалекти.

- Може ли езикът да  определя етноса, след като днес около 3 милиона българи живеят извън България и говорят различни езици? Децата им също.

            Аз смятам, че езикът е една от най-динамично променящите се форми на комуникация. За мен лично това не е сигурен белег за идентичност, тъй като вие сте такав, какъвто е официално обявения език в държавата, в която живеете. Но забравяйки езика на прародителите си, ние губим ориентация какви сме и лесно можем да бъдем манипулирани. Така в Хърватска и в Италия никой няма да каже аз съм българин, но ако случайно намери документ, в който пише, е пра-дядо му е бил българин, той ще каже - аз имам български корени или произход. Така, че езиковата разлика е една бариера за комуникация и основен фактор за загубване на идентичността на един народ.

- Пишете за български топоними в Гърция и на Балканите, като връзка с преселенията ни. Неотдавна написах за запазените топоними в днешна Ирландия, в чиито легенди се пази спомен за преселенията на българите след Троянската война - първото населяване на тези земи. Имате ли проучвания и за тези преселения?

            До момента само представители на два български рода имат установена далечна родствена връзка с Британските острови. За съжаление тестовете не са достатъчно подробни, за да мога да гадая за периода на тези миграции. Един от родовете е рода Комнини, чрез техен клон, живяли на сушата в малко градче, разположено срещу Венеция.


Сравнение на картата на разпространение на хаплогрупа J2 (M172) с картата на разпростиране на Римската Империя, изготвена от Робърт Сандерс.

- В цяла Игалия също има български топоними, но в тяхната история няма толкова данни за връзката им с българите. Проучвате ли и тях?
             Българските топоними не се срещат само в Италия, но и по цялото Средиземноморие. Аз имам интерес в тази насока и за в бъдеще смятам да издам книга на тези тема. До момента сам проучил Сицилия и Кипър от гледна точка на топонимите и тъй като връзката е много стара, много от тях са разпръснати преди 15-ти век и за тях писмени източници не могат да се намерят. Остава ние да ги опишем.

- Знае се също, че британските острови са цивилизовани от нашите предци по време на робството на Римската империя по нашите земи преди повече от 2 хилядолетия. Името брити също пази значението на стария български глагол - Брит (бръснат). Какво е мнението Ви за този път на гените ни?

            Прави впечатление, че Y-хромозомните хаплогрупи Е и J се разпространяват през римския период до Хадриановия вал във Великобритания. Този факт се описва от няколко английски учени писали статии по този въпрос. На долупосочените карти се виждат тези миграции.

- Има достатъчно аргументи, че след потопа в Черно море част от нашите предци стигат чак до Индия и Китай, което дава старт и на тяхната цивилизация. Има ли генетични изследвания там, които да покажат това?

            Попадал съм на разпръснати балкански гени в далечни райони на Северна Индия, Персия и източно от Каспийско море. Но тези случай са малко, поради факта, че много малко хора са изследвани от тези райони. За съжаление сериозни генетични изследвания не са правени. Една от причината е прекъсването след толкова поколения на голяма част от преките мъжки линии.

- В писмата на цар Калоян до папата през 12-ти век нашият държавник пише, че българите сме от келто-латински произход, а папата отговаря, че Калоян е от древен царски род, създател на Рим. Днес албанци и румънци доказват, че са създатели на Рим, а ние?

            Албанците биха могли да имат претенции, от гледна точка, че Арбанашката земя е централната зона на старата Българска държава. Районът Гора или Горица, днешният окръг Корча в Северна Албания,  е бил район, в който няколко царски династии са отсядали. Той е бил в непосредствена близост до главния вертикално разположен римски пър свързващ гр. Велич в Епир с гр. Охрид  и античната Аполония на Адриатическо море. Към днешна дата никои от нашите политици не виждам да се застъпва за нашата история, население или култура извън територията на България, поради факта, че нашата научна общност няма единно становище по темата. Първо - тези въпроси трябва да бъдат официално приети от нашата научна общност, после да бъде сменена образователната система на децата ни и чак след това да застанем и да отстояваме в медународен план нашите интереси.

- По времето на Калоян имаме още един исторически прелом - победата му над тамплиерите, която и до днес във Ватикана се отчита като вражеска стъпка и води до редица рестрикции спрямо България - въпреки изминалите векове. Има ли връзка това с политиката, която се намесва в историята ни и до днес?
            Преминаването на рицарите през нашите земи само по себе си не е донесло вражда. Да са пуснати да преминат единствено през териториите ни без да плячкосват. Но те не са спазили уговорката и са били наказани поради този факт. Това е нармално и в наши дни когато се нарушава суверенитета на една държава, и то на България, която е била в този период една от най-големите европейски военни сили. Една е големите грешки от българска страна по отношение на Ватикана е приемането да бъдат унищожени старите самаритянски книги, в които най-вероятно са били описани как българите закарват в Рим писмеността и църковните догми. Враждата за църковна доминация върви паралелно с желанието за управление на една държава над друга. Ние българите по всичко личи, че сме икономическа политическа и военна заплаха и затова всички народи са се стремили да ни елиминират като конкуренция и това е едно логично обяснение. 

Едно интервю на Патриция КИРИЛОВА

Коментари

  1. А гените на рода Дуло известни ли са на гететиците? Рамзан Кадиров претендира, че е от рода Дуло. Родът Дуло е възникнал в Кавказката област, но в момента на Балканите имало най-много наследници от рода Дуло. За тази цел е необходимо да бъде взет генетичен материал от мощите на светците от царския род. Напр. Св. Иван Рилски, Св. Цар Михаил (Борис Първи) и др.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гените на Дуло са много важни не само за нашата история - Дуло е началото на царския род в Европа. Не е възникнал в Кавказ, защото от тези земи предците ни са наемали по-дивите племена, за да пазят границите ни. Премиерът Борисов е кавказки тип - според антрополози. Кадиров също е от тези племена, наемани за опазване на границите

      Изтриване
    2. Koй Ви ги говори тези щуротии и измислици, че видиш ли Дуло имали общо с Кавказ?! Няма никакви данни за подобно нещо, стига дошлячески спекулации...
      Колкото до въпросният мюсюлманин Кадиров и неговото нелепо твърдение, че той бил от същия род на хора от ранното средновековие е смешен и нелеп. Да не говорим, че дуло са записвани на антични тухли намерени в Плиска, които са датирани от 3-4 век, тук на Балканите. Няма никакви данни за никакъв Кавказ свързани с дуло! Като цяло, старите българи нямат въобще никаква връзка с Кавказ. Стига сте спекулирали с простотии, че заприличахте на северномакедонците...

      Изтриване
    3. Точно това е важно! Родът Дуло е този, който трябва да управлява България, а не разни глупави самозвани политици. Всичките ни царе са от рода Дуло като се започне от Александър Македонски и се стигне до цар Иван Срацимир преди падането ни под Турско (Арабско ) робство. Иван Шишман е евреин! Родът Дуло може да се изследва като се вземе материал от мощите на царете, които са станали светци. В Рилския манастир се пазят мощите на Цар Борис Първи, на Св. Иван Рилски - син на Цар Симеон Велики, мощите на сестра му - Киевската царица Св. Олга Киевска са в Киев. Така, че и в Кавказ може да има наследници на рода Дуло. Царете са се женили единствено и само помежду си. До доказване на противното не може да се твърди, че Рамзан Кадиров не е от рода Дуло. Някои хора си знаят произхода.

      Изтриване
  2. Впечатлена съм!Това наистина е много,много труд не само "това е работата ми",а жизнено верую.Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Как се позиционират прабългарите при това положение? Проф. Иван Добрев посвети мн време за тях проследявайки възникването на първата държава Балхара на територията на сегашните Памир и Хиндукуш. Каква Ви е оценката на следното генетично изследване: https://bnr.bg/sofia/post/101181156/chii-genetichni-naslednici-sa-savremennite-balgari

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно вярно е това и го доказват и днешните изследвания. “За прабългарите, това, което получихме като информация, сравнявайки със съвременните българи, се установи, че нямаме тюрко-алтайски произход, т.е. много далече сме от тюрките и алтайците”.

      Ние сме много близко до съвременните европейци, до гърците и до италианците. Връзката с италианците се обяснява с алцековите българи.От генетична гледна точка славянският дял е много малък, обяснява още Десислава Нешева.

      “В изследването ни антични славянски проби не сме изследвали. Преобладаващо те са имали обичай да изгарят останките на предците си, но сравнявайки съвременните славянски народи и нашите резултати, установяваме, че делът на тези народи са оставили много малък процент като следа или имат някаква връзка с нас генетично. Преобладаващия генофонд идва от древните българ

      Изтриване
  4. Най после едни задълбочени проучвания! Благодаря и успех. Нашия род е много интересен и бих се включила също Тишинови от Кукуш.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм впечатлен от изследванията : не,че разбрах много,но схванах идеята😁 . Все пак съм само водолаз 😁. Сега трябва държавна политика,обединение на учените в тази насока и представяне на всички доказателства на тези проучвания пред целият световен елит от учени с натиск от наша страна да се приеме като факт и да се преподава не само у нас,но и в чужбина. Макар,че се съмнявам да стане. Благодаря ви 🙂.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар