ЗАЩО НЕ СМЕ БИЛИ ЕДИННИ В ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО?

Докато си честитим празника на 6 септември, дали помним, че не сме били единни за Съединението и верните слуги на Москва са дали всичко от себе си, за да попречат на този велик за историята ни ден!
Руският цар Александър Трети плаща в рубли на своите подлоги тук, за да подготвят България за руска окупация, а московските медии не спират да атакуват страната ни със заглавия: "Най-доброто разрешение на източния кризис е руската окупация на България".
Предателството на българите-чуждофили към България е показано в детайли от Стефан Цанев в том 3 на "Български хроники". И до днес поредни орди продажници чакат рубли от Москва, за да сложат край на България.
На този ден един от най-великите българи в историята ни - Стефан Стамболов, категорично брани страната ни от руската намеса. Не случайно е посечен по-късно в центъра на София. 



Ето и думите на Стамболов в статията му "Защо Русия пречи на Съединението?", публикувана година след този значим ден за България във в. „Свобода", бр. 7, 19.XI.1886 г.
"Мнозина у нас живяха дo скоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра доколко тя е била искрено (расположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. От този знаменит ден 6 септемврий се забележва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.
Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Россия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се въсползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Cъеди­нението.
Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искренни, несвързани с никаква задня мисъл.
Обаче Россия какво направи?
Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал - съедине­нието. Не искаме да упоменавами тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.".

Ето и думите на дългогодишния член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев: 
"Връщайки се към корените и към заветите на предците, трябва да си припомним и великия завет на Кубрат - владетеля, обединил всички българи в една държава.
Винаги, когато сме нарушавали Кубратовия завет, сме страдали. Съединението е това, което ни прави силни.
Създаването на една духовна общност на всички българи и обединението на гражданите на България - без разлика на етнически произход и вероизповедание, обединени около общи ценности и идеали и общи цели. Това са постижими цели, ако успеем да възстановим единството на демократичната общност.
Когато почитаме героите на Съединението, на първо място трябва да се поклоним пред паметта на Захари Стоянов и организирания от него Български таен централен революционен комитет, организирал Съединението,
пред майор Данаил Николаев - командващ румелийските въоръжени сили, пред Чардафон и неговата чета,
пред княз Александър Батенберг, който не беше българин родом, но положи короната си за успеха на Съединението и стана български патриот завинаги!
Трябва да се поклоним и пред Стефан Стамболов, който отправи покана към княза - или да отиде в Пловдив и да прегърне Съединението, или да отиде в Свищов и да се качи на парахода за Дармщад.
В днешния ден, когато сме на прага на изпълнението на мечтата на нашите възрожденци - да видят и българския народ като равен наред с другите в общоевропейското семейство на цивилизованите народи, девизът на Съединението е по-актуален отвсякога. Само така ние можем да постигнем целите, които си поставяме".

Коментари