ПОЛИГАМИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ - НАСЛЕДСТВО ОТ ДРЕВНОСТТА

   
  Българките са толкова хубави, че трябва да имам жена тук - това са думи на дошъл от САЩ бизнесмен - исполин около 2 м висок, над 120 килограмов. Щял да образова и да консултира страната ни в сферата на енергоспестяващите технологии.
Дотук нищо изненадващо, казвам си аз. 
Всеки чужденец като дойде у нас гледа жените, все едно са извънземни.
Но следващата част от разговора меко казано ме развесели: 
"Тоест, търся си четвърта жена, за да ми роди четвърто дете. Първата ми жена е американка, тя не знае, че в Китай и в Русия имам други жени и деца... Но те знаят за нея. И трите много ги обичам, децата също. 
Грижа се за тях и те нямат нищо против, че са повече", отчита се чужденецът.
На пръв поглед ненормална ситуация, но като се замисля - и в България всеки, който се види с малко повече пари, гледа да навакса в бройката максимално - понякога дори мъжете ни не знаят точно колко деца имат и от колко жени :)
 И всичко това никак не е случайно - американецът се оказа с немско потекло, а както знаем част от племената, създали Германия, идват от нашите земи. 
Древните ни предци са имали особено отношение към съпругите си и тяхната полигамия ясно е отразявала потенциалните им възможности (за сравнение гърците, които с огромен кеф ограничават полигамията и чрез нормите в религията. За южните ни съседи връзката с жената е само два-три пъти в брачния живот, за да се сдобият с наследници, а през другото време са давали почит на древната мъжка любов, донесена от гърците на Балканите :)
Та при нашите си предци, хетеросексуалните, е било съвсем нормално да имат по 12 жени. 
В случай, че някой от тях загине във война или по други причини се спомине, и до това време има не повече от 4 жени, са го оплаквали като заклет ерген. 
Кръвта вода не става, както са казали мъдреците :)

Коментари