четвъртък, 12 юли 2018 г.

Ученик сътвори статуя за опълченците, загинали край Трявна - Гимназията му заплашена от закриване

 
  17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино сътвори паметник в памет на опълченците, загинали при Тревненския проход и го дари на гр.Плачковци. Кметът на града Борислав Борисов получи паметника от председателя на Съюза на Военно-инвалидните кооперации Борис Николов, който организира инициативата "Една детска сълза, една молитва", съобщава ВИП Комюникейшън."Момчето е вдъхновено от героизма на българските герои и по своя инициатива създава този паметник", уточни Мила Салахи, изследовател на древната ни история от Екипа "Руните говорят", която бе специален гост на събитието и подари на организаторите книгата за царя на царете Кубрат "Заветът". Само за една вечер публикацията за момчето бе прочетена от над 330 хиляди българи в страницата Екип 2 "Руните говорят".

 
   Статуята "Преклонение" бе осветена във Военната академия "Г.С.Раковски", а на нея е изобразена Света Олга (с моминско име Елена), внучка на великия български цар Борис Първи. Тя ще бъде поставена по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка - в гр. Плачковци. Църковният ритуал извърши отец Васил от БПЦ. Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък.

Да спасим Гимназията по каменообработване и каменоделство в с.Кунино, Врачанска област


Склупторът Стефан Стефанов, досегашен директор на Професионалната гимназия по каменоделство в с.Кунино, Врачанска област е освободен от министъра на културата Боян Банов. Професионалната гимназия по каменеделство и каменообработване е единствено училище с този профил не само в България, но и на Балканите.

Гимназията има дълголетна традиция и реално е уникална по своя характер школа по каменообработване и каменоделство. За опазване на традициите и училището заслуги има господин Стефан Стефанов и претекста, че е настанил управителя на кариерите, който е дарявал камък за часовете по практика, е довел до неговото уволнение.
Истината е, че въпросният управител на кариерите е настанен с договор за наем в стаята с възпитателите. Другото обвинение срещу г-н Стефанов, че е допуснал прием в гимназията без полагане на изпит, което не отговаря на истината.
Във връзка с гореизложеното настояваме министърът на кулурата Боян Банов, съгласно закона за достъп до обшествена информация:
1.Да ни предостави докалада от резултатите на проверката на дейността на досегашния директор Стефан Стефанов.
2.Да ни предостави информация как и в какъв обем се снабдява Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство в с.Кунино с камък, необходим за професионалното обучение на учениците.
3.Какво образование и професионална квалификация има новоназначеният директор на Професионалната гимназия по каменообработване в с.Кунено. 4.Какви са плановете на Министерство на културата за развитието на Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство в с.Кунино, в рамките на 5 г. и на 10 г.
В заключение, обявяваме подписка с искане за връщане на стария директор господин Стефан Стефанов и оставката на Мнистъра на културата, тъй като това е пореден случай, в който наблюдаваме некомпетно управление на министерството. 
Подписката е по инициатива на сдружение за опазване на културно-историческото наследство на България "ВЕЛИКА БОЛГАРИА", Международната организация на българите по света Организация на Обединените Българи, Българско археологическо дружество,    изследователски екип Руните Говорят и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ЗА БЕДНОСТТА НА ДУШИТЕ НИ КОЙ ЩЕ ПРОТЕСТИРА?

Новината за деня, която няма да чуете от нито една медия е, че докато протестираме срещу високите цени, никой не се сеща да протести...