Ученик сътвори статуя за опълченците, загинали край Трявна - Гимназията му заплашена от закриване

 
  17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино сътвори паметник в памет на опълченците, загинали при Тревненския проход и го дари на гр.Плачковци. Кметът на града Борислав Борисов получи паметника от председателя на Съюза на Военно-инвалидните кооперации Борис Николов, който организира инициативата "Една детска сълза, една молитва", съобщава ВИП Комюникейшън."Момчето е вдъхновено от героизма на българските герои и по своя инициатива създава този паметник", уточни Мила Салахи, изследовател на древната ни история от Екипа "Руните говорят", която бе специален гост на събитието и подари на организаторите книгата за царя на царете Кубрат "Заветът". Само за една вечер публикацията за момчето бе прочетена от над 330 хиляди българи в страницата Екип 2 "Руните говорят".

 
   Статуята "Преклонение" бе осветена във Военната академия "Г.С.Раковски", а на нея е изобразена Света Олга (с моминско име Елена), внучка на великия български цар Борис Първи. Тя ще бъде поставена по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка - в гр. Плачковци. Църковният ритуал извърши отец Васил от БПЦ. Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък.

Да спасим Гимназията по каменообработване и каменоделство в с.Кунино, Врачанска област


Склупторът Стефан Стефанов, досегашен директор на Професионалната гимназия по каменоделство в с.Кунино, Врачанска област е освободен от министъра на културата Боян Банов. Професионалната гимназия по каменеделство и каменообработване е единствено училище с този профил не само в България, но и на Балканите.

Гимназията има дълголетна традиция и реално е уникална по своя характер школа по каменообработване и каменоделство. За опазване на традициите и училището заслуги има господин Стефан Стефанов и претекста, че е настанил управителя на кариерите, който е дарявал камък за часовете по практика, е довел до неговото уволнение.
Истината е, че въпросният управител на кариерите е настанен с договор за наем в стаята с възпитателите. Другото обвинение срещу г-н Стефанов, че е допуснал прием в гимназията без полагане на изпит, което не отговаря на истината.
Във връзка с гореизложеното настояваме министърът на кулурата Боян Банов, съгласно закона за достъп до обшествена информация:
1.Да ни предостави докалада от резултатите на проверката на дейността на досегашния директор Стефан Стефанов.
2.Да ни предостави информация как и в какъв обем се снабдява Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство в с.Кунино с камък, необходим за професионалното обучение на учениците.
3.Какво образование и професионална квалификация има новоназначеният директор на Професионалната гимназия по каменообработване в с.Кунено. 4.Какви са плановете на Министерство на културата за развитието на Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство в с.Кунино, в рамките на 5 г. и на 10 г.
В заключение, обявяваме подписка с искане за връщане на стария директор господин Стефан Стефанов и оставката на Мнистъра на културата, тъй като това е пореден случай, в който наблюдаваме некомпетно управление на министерството. 
Подписката е по инициатива на сдружение за опазване на културно-историческото наследство на България "ВЕЛИКА БОЛГАРИА", Международната организация на българите по света Организация на Обединените Българи, Българско археологическо дружество,    изследователски екип Руните Говорят и други.

Коментари