събота, 13 януари 2018 г.

КАК ПОЛЯКЪТ ДОНАЛД ТУСК ДАДЕ УРОК ПО ИСТОРИЯ НА НЕГРАМОТНИТЕ НИ УПРАВНИЦИНеочакван урок по история на древната българска държава произнесе при откриването на българското Европредседателство не български политик, а председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск. Още по изненадващо е, че речта му не е писана с помощ от българи, а от ирландеца Хюго Брейди. Наследникът на предците ни от Ирландия е журналист, пише за „Гардиън” и „Файненшъл таймс”. През последните три години стои зад речите на Доналд Туск.  
"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години."
Хиляди българи от цял свят гордо вдигнаха глава след тази реч на поляка, който за разлика от българските политици не каза и дума за редовно спряганата от управниците ни измислена от вражески нам интереси 681-ва година, не каза дума и за славянската писменост, нито за славяните, макар комунизмът да промени учебниците и в Полша по този исторически въпрос.  
Нормално ли е европейски политици да говорят за древността на България и за българите като наследници на Спартак, а нашите официални историци да повтарят зле скалъпена огризана история на древния ни род, с което да ставаме за смях в цял свят?
Не е ли време децата ни да учат истинската история на България, а не да се чудят като някой чужденец им каже, че това е най-старата държава в Европа - въпреки опитите на наши съседи да пренапишат световната история, истината отново излиза на бял свят?
Трябва ли да възпитаваме нихилисти, като в родните училища не става и дума за връзката на Спартак с българите? А се повтаря антибългарската пропаганда, че Аспарух е тюрк и идва на кон от монголските ширини, за да създаде с други тюрки като него държава на име България, сливайки се  с някакви славяни, за които историческите хроники упорито мълчат?
На коя друга нова държава от този период - 7-8 век, великата Римска империя плаща данък? С основанието, че тази земя принадлежи на българите по родово право? Нали са тюрки?  
Няма отговор и на друг основен исторически въпрос - защо всички древни хроникьори пишат за Троянската война и за войската на Ахил, съставена от мирмодонци-българи? Троянската война, за тези които са грамотни колкото политиците ни исторически, предхожда Спартак и всичко, което се е случвало в Европа, с хилядолетия?
Закърмените с антибългарска идеология мозъчни инвалиди, които пишат учебниците на децата ни по история, мълчат и по друг важен въпрос - Защо в кореспонденцията си с папа Инокентий II, великият ни цар Калоян - пръв спрял касапското нахлуване на тамплиерите в българския град на царете - Цариград, казва, че българите сме от келто-латински произход, не казва нищо за славяни и за тюрки? 
И защо папата му пише: "С удивление разбрах, като прочетох документите за българите, че ти произхождаш от древен царски род, създател на Рим!"?
Все въпроси, на които не намираме отговор нито в официалнтата ни история, нито в учебниците ни по история. Затова политиците ни до ден днешен излагат себе си и нас, като повтарят публично, че България я има от 681-ва и че азбуката ни е славянска?!?
Срам и позор за всички нас, наследници на най-великите духовни водачи и царе в световната история. Дали духовен възход на днешната цивилизация, по думите на друг европейски политик - Франсоа Митеран. 
Ето и част от речта на Доналд Туск, произнесена при откриването на българското Европредседателство на 11.1.2018 г. в Народния театър в София. Публикувана е в сайта на Европейския съвет към ЕС - consilium.europa.eu:
„Отечество любезно, как хубаво си ти!Как чудно се синее небето ти безкрайно!Как твоите картини меняват се омайно!При всеки поглед нови, по-нови красоти.“
Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. „При всеки поглед нови, по-нови красоти“ – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.
По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.
Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите.".
Интересна подробност: Дядото на днешния председател на Евросъюза Йозеф Туск през 1944 е служил в резервните части на СС. 
При това, се е записал в наказателните отряди на Хайнрих Химлер доброволно, по идеологически причини. 
И съдейки по фотографията, е бил и в състава на СД, която се е занимавала с издирване и арести на евреи в Полша и отправянето им в концлагери.
Приликата между двамата е изклюмително видима на тази снимка. 

1 коментар:

  1. Ако дядо ми е бил убиец, аз ли съм отговорен за неговите действия? Само съм виновен до там до където ги удобрявам. Но със сигурност Тъск не се гордее с това че дядо му е бил част от СС.

    ОтговорИзтриване

НАШИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ СЪС СЕНЗАЦИОННИ РАЗКРИТИЯ ЗА ДРЕВНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

Интердисциплинарният изследователски екип „Руните говорят 2“ с ново откритие, което показва какви вреди нанася иманярството върху бълга...