МАЛКА И БЕДНА БИЛА БЪЛГАРИЯ? А СМЕ В ТОП 10 НА ЕС ПО ТЕРИТОРИЯ И ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ


Вече 30 години от началото на непреходния преход политици и медии успешно промиват населението с мантрата, че сме малка и бедна държава. Истината е съвсем различна - България е в топ 10 на държавите в ЕС по географска площ, а по природни ресурси вероятно сме в топ 3. В класацията с всички 49 държаави на контитента ние сме на 16 позиция по територия. 
Кой и защо има интерес от тези лъжи? 
На първо място политиците, защото имат интерес да внушават бедност и маломерност, за да не се задават въпроси защо все няма пари в  държавата. Докато корупцията и кражбите ни поставят на първо място в Европа, по сигнали на европейски и американски институции и медии.  Как е възможно в малка и бедна държава да се краде в такива мащаби? Най-малкото липсва логика във всички тези внушения.  

В тази връзка направих мое изследване за степента на успешно наложена манипулация в съзнанието на обществото по отношение на капацитета на България като напълно конкурентен член на Европа, зададох два въпроса в социалните мрежи:
1. Смятате ли България за малка и бедна европейска страна?

2. И защо?

Тук на първо място трябва да се вземе предвид какво означава малка на територия и население страна в ЕС и какво означава бедна на ресурс и на възможности страна пак в ЕС?
Отговорите, които получих, сами по себе си дават пълна картина на общественото съзнание, макар че извадката никак не е представителна, а обхваща предимно образовани и работещи българи, които както знаем, не са преобладаващ процент в България.
Ето и някои от отговорите:
Иван Серт (Бесарабски българин от Одеса) Силата на българския народ е генетичната памет и генетичният интелект. Слабостта е обусловена от паденето на духа в продължение на многовековното му потискване.Трябва да минат още векове, за да се пречисти ръждясалата кръв и тогава ще да се появят Баломири, Алп Бии, Атили, Кубрати, Аспарухи, Симеони, Калояни и тем подобни. Но и това поколение българи има доста ресурси, за да ускори идването (раждането) на преброените древни български вождове. Как е казано: силна майка мене е родила....

Jivko Djurdjev Пет милионна Финландия, с отрицателен прираст преди трийсет години, днес е страната с най-висок стандарт в евросъюза (след Великобритания), с от четири до осем деца в семейство (под четири деца са малодетни)!!! С най- ефективна образователна система в Европа! Нито е толкова на високо ниво образованието, нито са по-кадърни и умни от нас! Напротив!!! По-прости са! С извинение! А царска България от 1941 до 1943 г. построи и социализира за милиарди левове изостаналите новоприсъединени земи в северна Гърция и Македония с ЖП МРЕЖА, ПЪТИЩА, НОВИ ПРИСТАНИЩА НА БЯЛО МОРЕ И КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦИ, НОВИ ФАБРИКИ, СТОТИЦИ УЧИЛИЩА!!! Как всичко се срина със съветската окупация, за която са правели планове десетилетия преди това!

Stoyan Stoyanov Малка да. Защото и преди 09.09.44 г. и най-вече сега България се управлява от супер малоумници и некадърници... Винаги се застава от грешната страна и съответно губим огромна част от територията си. Питам те: Патриция, да виждаш един поне мъж в парламента? Ако не са педали, са олигофрени, които за пръв път са пипнали жена, когато им е даден първият милион преди това са ги гледали само на снимка. Да не говоря за тия диви варвари, които трудно говорят български. Как няма да сме най-бедни и малки? Виж само какви решения взимат за България и спираме коментарите.

Мая Христова Нито е малка, нито е бедна! Една правилна политика и правителство, съставено от хора, на които не се е бъгнал чипът, биха ни направили Швейцария на Балканите.

Александра Андреева Не е бедна! Смятам, че България има целия потенциал да бъде конкурентноспособна на големи държави, ако нямахме олигофрени за политици, които половината пари крадат, а другата - разпределят неправилно.

Добри Захариев Моята теза е, че вината е в бившите комунистически фамилии, които са пуснали корени във всички енергийни отрасли! Имам и друга теза по-въпроса - може би не ни позволяват да се развиваме и да сме богати, за да сме послушни!

Миглѣна Йончева Родопите - пълни със злато. Водите - безценни. Шепа земя, но пълна с благоденствия от климат и природа. Археология и културно-историческо наследство на световно ниво. Аз виждам много възможности на много места, но като започна да ги приказвам, ме мислят за луда или наивна. Има и други по-езотерични аспекти на "силата" по тези земи.

Jeko Borisov Не територията обуславя една държава като малка или голяма, а духът на народа й. Има ли разум в управляващите народа, правилно използване на ресурсите в благото, не Швейцария, а държавата би могла да се превърне в рай на Земята. Но казано е от Слава Севрюкова: "Ще мине през много изпитания България, но помнете ми думата - ще дойде ден, българите пръснати из цял свят ще се завърнат и ден, в който много хора чужденци ще искат да бъдат част от тази държава, тъй както е било по времето на царете ни! Да бъдеш българин е призвание, чест".

Николай Димитров 1. Дали страната ни е малка по територия, сравнявайки я със страните от ЕС?
- По територия не е толкоз малка, но това не означава, че не трябва да се стремим към възможността да си върнем под един или друг начин незаконно отнетите ни територии!
Имам предвид предимно територии като - Македония, Северна Гърция, Западните покрайнини (Босилеград, Димитровград и т.н). Това не са само места, където живеят наши сънародници, но те са и важни гео-стратегически и гео-икономически точки, от които страната ни може да печели.
2. Дали сме бедна държава от към възможности?
- Не, не сме! Ако се изработи една доктрина и тя стриктно се изпълнява от всички правителства в България, независимо коя партия е на власт, то за 8-10 години можем да станем едни от икономическите мотори в Европа и света. (Погледнете 80 милионна Турция за 10 години какво направи.)
Трябва да се проумее, че България може да е център, а не периферия на великите сили.
Не само може да сме Швайцария на Балканите, но можем да сме и Бавария, Каталуния, Южна Корея, Япония, Виетнам, Сингапур, Хонг Конг, Катар, Кувейт, Силиконовата долина, Долината на фараоните (Египет), Света гора - Гърция, Рим, Париж, и т.н. на Балканите! Просто трябва да прогледнем и да го направим!! А това става когато на власт се качат хората с мисия, а не просто тези, които искат за 4 години да оправят финансово живота на себе си и техните наследници!

Tony Exupéry Просто България никога не е била освобождавана (окончателно, напълно и изцяло) нито от Византийско, нито от Циганско-Турско, Руско, Германско и други влияния и робства; от векове сме жертва на наши и чужди гости, и всякакви малодушни национални предатели; родината ни е успешен износител на човешки потенциал, а държава и устойчиви държавнически традиции няма; ние сме от инфантилна в еволюционно отношение държавица, на фона на съвременната Полит-Икономическа обстановка в този свят - в който около 7 века сме държани в буркан; за съжаление мнението ми за България погледната отвън е сходно с паралелите за консервацията и примитивизма м/у Ислям и Християнство (доколкото религиите въобще трябва да съществуват); срам ме е от българските новини и от този самонарекъл се елит от полуграмотни алчни прасета; истинските български политици са в историята, а оттук и свързаните концесии и инце*ии, които ограбват огромните ни ресурси; имаме потенциал за икономическо развитие в почти всички отрасли, но може би не се е изпълнило определеното време, за да изявят тези хора, които ще подредят картината; настоящето в което се опитваме за живеем е кошмар, от който не можем да се събудим, това е сюрреализъм и дори не е изкуство
(1) - Не
(2) - Защото е богата и е оставила 200 000 000 българоговорящи!

Автор Патриция Кирилова














Коментари