неделя, 15 октомври 2017 г.

ПОРЕДНО ОТКРИТИЕ: КАК НАШ НАУЧЕН ЕКИП ОТКРИ ПЕЧАТА НА ТЕРВЕЛ ВЪВ ВАШИНГТОН?Поредно откритие на изследователския екип „Руните говорят“ показва какви вреди нанася на българската памет и история контрабандата с артефакти. Интердисциплинарният екип „Руните говорят“ в състав: Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев откри печата на спасителя на Европа от ислямизация - Тервел в сайт на американски музей във Вашингтон. 
https://www.doaks.org/resources/seals/byzantine-seals/BZS.1958.106.4932/view

В текст под печата е направено описание, както и коментар, които ни карат да си зададем един логичен въпрос: Възможно ли е Тервел и Константин IV да са един и същ човек? На какво се дължи приликата в портретите им? Не е ли заложена прекалено дълбоко промяната в българската история и не дължим ли на нашите велики предци и на тези след нас истината за значението на българите в днешната световна история? Подобно на Борис Първи, на Симеон, Калоян и Самуил, и Тервел ли е управлявал едновременно България и източната римска империя, с което ясно се вижда манипулацията с несъществуващата Византия?

Ето и превод на текста в американския сайт:
Описание: Бюст на Тервел с брада и дълга коса. Той държи копие над дясното рамо и щит от лявата страна; щитът показва конник, нападащ паднал враг. На всяка страна на портрета на Тервел има шестолъчна звезда.

ПРЕВОД: Теотоке помогни. Τερβελλίου καίσαρος (Боже мой, дай ми помощ!)
(Печат на) Тервел, кайзър (КеСар=Цезар=Цар - б.а.).
КОМЕНТАР: Това е български хан, който помогна на Юстиниан II да възвърне трона през 705 г. и в замяна получи титла на kaisar. Ойкономиди? е забелязал приликата на портрета на Тервел с имперските портрети върху солида на император Константин IV (652-685).

Владетелката на 7 древни и съвременни езика - Мила Салахи отговаря на въпросите, възникнали след откриването на печата в американския сайт:  

-      Мила, в страницата на Екипа в социалните мрежи за първи път бе публикувана снимка от печата на един от великите български царе Тервел. Оказва се, че той е  продаден в Щатите, където преди време българин откри и пръстен-печат на Аспарух. Как стигнахте до печата на Тервел, който точно преди 1300 години спаси България и Европа от ислямизация, но днес никой в страната ни не се сеща за тази годишнина?
-      Както винаги случайно, но случайни неща няма!  Непознат за нас господин  го качи като коментар в социалната мрежа,  не си спомням името, но искам специално да му благодаря! Този печат се пази в музея „Дамбъртън Оукс", Вашингтон.
-      Как и стигнал този пръстен-печат до Щатите?
-      Естетвено, че е продаден, за да стигне до американски музей! Жалкото в нашата страна е , че се търгува с нашата памет и история, това е потресаващото в този случай! И това не е от днес, а се корени в  годините на така наречения комунизъм. Това е мафия, която по своите приходи надминава дори и търговията с наркотици – милиарди годишно.
-      Какви мерки трябва да предприеме България, за да върнем този ценен артефакт в страната ни, където му  е мястото?
-      България има право да предяви претенции за връщане или откупуване на този печат - за това има сектор създаден към ГДНП за борба  и противодействие на посегателствата върху Културно- Историческото ни наследство, както и към ГДБОП за борба с трафика на същите. Въпросът е , че трябва да се подаде официален сигнал и да се задейства „тежката машина” по  установяване на придобиването му  - как стигнал до Америка. Другият вариант е да се предложи от самата държава откупуване на печата.  За никого не е тайна, че в България действат канали за износ  на наши реликви зад граница, в които за жалост има замесени доста високопоставени лица. Имената са им обществена тайна.
-      Екипът успешно преведе пръстените на друг велик държавник – Кубрат. Има ли превод вече и на символите в печата на Тервел?
-      Работим все още по печата, но първата информация  е пусната в публичното пространство, титлата е Цар, което може да се види и на самия печат,  въпреки , че се превежда в угода на едни от нашите съседи. В пръстена има описан развоя на цялата битка, родословие, защо следващият цар на България е Тилириг и т.н. Но тепърва трябва да се проследи през историческите извори информацията от  самия превод. Мога да издам, че канаките курайши, както са описани в пръстена,  са влезли през Босфора. А  едни от най-важните битки са  били  на остров Крит, около Кносос и  Кипър .
-      Неотдавна в пръстените на Кубрат екипът разчете царската титла на великия ни държавник. Кой има интерес титлата да е хан и кан, тъй като в нито един артефакт досега не е открита подобна титла за български държавник?
-      Що се отнася до титлата Кан и Хан, интерес имат всички велики сили в миналото и сега, както и трите демона на българския род, описани в пръстените от кенотафа на Цар Кубрат – Ватикана, Константинополската Патриаршия (днес Вселенска) и редакторите на Библията.      Тук ще цитирам Гьобелс: „ Отнеми на един народ историята му, първото поколение ще е тълпа, второто стадо!” – всеки да си извади контекста защо го казваме, а за нас извода е ясен! 

     Едно интервю на Патриция Кирилова за нейния блог  patriciakirilova.blogspot.com1 коментар:

  1. Направо нямам думи!... Екипът на "Руните говорят" върши наистина велика работа по възстановяване и опазване на историята на Българите и България! Господ да ви пази!!!
    Преди време във Фейсбук се появи едно интервю с един проф. Занев, Жанев, или нещо такова (ето и след толкова години правя пак същата грешка - не си записвам връзката към даден файл/сайт!!!) който се оказа и офицер от ДС, но и учен историк или археолог. Та той каза, че търговията със старини е най-скъпия и доходоносен бизнес в света! и че всички наши учени-археолози са по един или друг начин замесени с иманярство и търговия със старини!!! И че най-големите тържища на старини са Лондонските къщи Сотсби и другата, забравих и името, през които всеки месец стават търгове на старини за няколко милиарда лири-стерлинги!!!!

    ОтговорИзтриване

НАШИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ СЪС СЕНЗАЦИОННИ РАЗКРИТИЯ ЗА ДРЕВНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

Интердисциплинарният изследователски екип „Руните говорят 2“ с ново откритие, което показва какви вреди нанася иманярството върху бълга...