ПОРЕДНО ОТКРИТИЕ: КАК НАШ НАУЧЕН ЕКИП ОТКРИ ПЕЧАТА НА ТЕРВЕЛ ВЪВ ВАШИНГТОН?


Поредно откритие на изследователския екип, част от който е и моята скромна
милост, показва какви вреди нанася на българската памет и история контрабандата с артефакти. България отглежда над 300 хиляди иманяри, според експертите, а приходите им годишно надвишават тези, на контрабандата с наркотици. А наказанието е само административно.
 "300 000 иманяри разкопават България", обяви археологът Георги Нихризов, който уточнява, че само 2-3 хиляди от тях са професионалисти.
Интердисциплинарният екип откри печата на спасителя на Европа от ислямизация - Тервел в сайт на американски музей във Вашингтон.
https://www.doaks.org/resources/seals/byzantine-seals/BZS.1958.106.4932/view

В текст под печата е направено описание, както и коментар, които ни карат да си зададем един логичен въпрос: Възможно ли е Тервел и Константин IV да са един и същ човек? На какво се дължи приликата в портретите им? Не е ли заложена прекалено дълбоко промяната в българската история и не дължим ли на нашите велики предци и на тези след нас истината за значението на българите в днешната световна история? Подобно на Борис Първи, на Симеон, Калоян и Самуил, и Тервел ли е управлявал едновременно България и източната римска империя, с което ясно се вижда манипулацията с несъществуващата Византия?

Ето и превод на текста в американския сайт:
Описание: Бюст на Тервел с брада и дълга коса. Той държи копие над дясното рамо и щит от лявата страна; щитът показва конник, нападащ паднал враг. На всяка страна на портрета на Тервел има шестолъчна звезда.

ПРЕВОД: Теотоке помогни. Τερβελλίου καίσαρος (Боже мой, дай ми помощ!)
(Печат на) Тервел, кайзър (КеСар=Цезар=Цар - б.а.).
КОМЕНТАР: Това е български владетел, който помогна на Юстиниан II да възвърне трона през 705 г. и в замяна получи титла на kaisar. Ойкономиди? е забелязал приликата на портрета на Тервел с имперските портрети върху солида на император Константин IV (652-685).
Печатът се пази в музея „Дамбъртън Оукс", Вашингтон. Ясно е, че е продаден, за да стигне до американски музей. Лошото е, че се търгува с нашата памет и история, а това не е от днес. България има право да предяви претенции за връщане или откупуване на този печат - за това има сектор създаден към ГДНП за борба и противодействие на посегателствата върху Културно- Историческото ни наследство, както и към ГДБОП за борба с трафика на същите. Въпросът е, че трябва да се подаде официален сигнал и да се задейства „тежката машина” по установяване на придобиването му - как стигнал до Америка. Другият вариант е да се предложи от самата държава откупуване на печата. За никого не е тайна, че в България действат канали за износ на наши реликви зад граница, в които за жалост има замесени доста високопоставени лица. Имената са им обществена тайна.
Не е тайна, че и пръстенът на Кубрат е извън границите ни. Там също липсва титлата хан, но ясно се вижда титлата Цар. В пръстена има описан развоя на цялата битка, родословие, защо следващият цар на България е Тилириг и т.н. Но тепърва трябва да се проследи през историческите извори информацията от самия превод. 
А към титлата Кан и Хан имат интерес всички велики сили в миналото и сега, както и трите демона на българския род, описани в пръстените от кенотафа на Цар Кубрат – Ватикана, Константинополската Патриаршия (днес Вселенска) и редакторите на Библията.
 И както е казал Гьобелс: „Отнеми на един народ историята му, първото поколение ще е тълпа, второто стадо!”!
Автор:  Патриция Кирилова 



Коментари

  1. Направо нямам думи!... Екипът на "Руните говорят" върши наистина велика работа по възстановяване и опазване на историята на Българите и България! Господ да ви пази!!!
    Преди време във Фейсбук се появи едно интервю с един проф. Занев, Жанев, или нещо такова (ето и след толкова години правя пак същата грешка - не си записвам връзката към даден файл/сайт!!!) който се оказа и офицер от ДС, но и учен историк или археолог. Та той каза, че търговията със старини е най-скъпия и доходоносен бизнес в света! и че всички наши учени-археолози са по един или друг начин замесени с иманярство и търговия със старини!!! И че най-големите тържища на старини са Лондонските къщи Сотсби и другата, забравих и името, през които всеки месец стават търгове на старини за няколко милиарда лири-стерлинги!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Публикация за този молидовул (оловен печат скрепящ кореспонденцията) на Тервел, който понастоящем се намира в музейната колекция Дъмбъртън Оукс (САЩ), е публикуван със съответните снимки от българските учени още 70те години на 20 век (виж: Васил Гюзелев - Знаци на държавата / Плиска-Мадара-Преслав, бр.1, 16 май
    1977 или Йорданка Юрукова - Оловен печат на Тервел / Сп. Нумизматика , бр.2, 1978) и оттогава този молидовул влиза във всяко изследване за сфрагистика на средновековна България.
    Самия оловен печат е откупен в Истанбул - бившата ромейска столица Константинопол. Както е известно Тервел е бил кесар на Източната империя и е нормално негов печат, който е скрепял официалната му кореспонденция да бъде открит именно в Константинопол.
    Що се отнася до пръстена на Кубрат, то титлата е "патриции", не е нито Кан, нито Цар. Надписите на пръстените са разчетени от германския професор Вернер и австрийския топ специалист по византийска сфрагистика и монограми проф. Зайбт. Пръстена е изработен в Източната Римска империя (Византия) по-повод обявяването на Кубрат за патриции на империята, титла дадена му от император Ираклий.
    Откритие е да намериш нещо ново, неизвестно на науката. Историята и археологията са научни дисциплини и не става всеки втори да седне и да си въобразява, че може да прави "открития"!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар