Румен Спасов: Украйна ни обеща пълно съдействие за Събора на гроба на Кубрат в Полтава


Председателят  на Международния организационен комитет за подготовка на отбелязването на Всебългарския събор „Към Завета – Кубрат 105“ РУМЕН СПАСОВ:

Украйна ни обеща пълно съдействие за Събора на гроба на Кубрат в Полтава

Румен Спасов е роден на 05.07.1954 г. в Перник.  Женен, с 4 деца.  Бивш състезател в баскетболния отбор на „Локомотив“ София и на „Академик“ Варна, с който става национален шапион през 1985 г. Бивш състезател в националния отбор на България.  Завършил е ВИНС „Димитър Благоев“, специалност „Икономика на вътрешната търговия и общественото хранене“. 
От 1987 г. до 1991 г. е  спортен директор в Гранд хотел „Варна“, след което създава своя фирма за туризъм и търговия. През 1997 г. в Украйна става представител на  фирма „Интерсервиз Узунов“, а през 2000 г. основава  туристическа фирма „Албена Травел“  - лидер на украинския пазар по направление България през последните 17 години.   През 2010 г. е избран за президент на  Международен Благотворителен Фонд  „Кан Кубрат“, чиято цел е построяване на Мемориален Комплекс на гроба на Кубрат в с. Мала Перешчепина, Полтавска област и активизиране културните  отношения между България и Украйна. През 2012 г. е организатор на първия Всебългарски  събор «Към Завета-Кубрат-100» - по случай 100-годишнината от откриването на могилата  на основателя на Стара Велика България. 
Организирайки  ежегодни Всебългарски Събори на това свято за всеки българин  място, бе поставена традиция за посещения на българи от цял свят в с. Мала Перешчепина и превръщането му в привлекателен туристически обект на територията на Полтавска област.
 Световният събор на българите в Украина ще отбележи  105-годишнина от откриването на гроба на създателя на българската държавност кан Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата на българите по света ще се състои на 16 и 17 септември 2017 г. в Малая Перешчепина. 
Международният организационен комитет започна дарителска кампания за набиране на средства както за подготовката на събора, така и за изграждане на мемориал на кан Кубрат край Малая Перешчепина. През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис, по-късно през 2012 г. е направена и бетонна алея до там. Проектът за мемориала предвижда изграждането на арка със знак като пръстена на българския държавник, а в началото на алеята - паметник на Кубрат и неговите пет сина. Подготовката за общобългарския събор и изграждането на мемориала  получи пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, Новосанжарски район и село Малая Перешчепина.
Дарителската кампания е подкрепена от над 50 български общини. Международният организационен комитет призова  политическите партии  и българските общности в чужбина също да подкрепят мащабната инициатива. За набиране на средства са подготвени специални картички като дарителски свидетелства, всяка от които струва 10 лева. Открита е и набирателна банкова сметка.
Участието в събора и туристическата обиколка ще струва от 480 до 530 лева.
Председателят на фондация „Въздигане“ Ивалин Михайлов е поел ангажимента да изгради голям паметник с образа на Кубрат и петте му сина в центъра на комплекса. В близост до него пък са положени основите за изграждане на българска църква. Традиционното отбелязване на това важно за всички българи историческо събитие се очаква да събере над 5000 родолюбиви българи от цял свят и украинци.
-       Г-н Спасов, завърнахте се от поредното посещение в Украина, където проведохте  срещи с местната администрация по повод събора и изграждането на мемориала. Какви са резултатите?
-       Резултатите са положителни. Местната администрация прие със задоволство факта, че след 5 годишно прекъсване отново започват действия по изграждането на Мемориалния комплекс в чест на Кубрат и за провеждане на Всебългарски  събор по случай 105 годишнината от откриването на гроба и съкровището. Гарантирана ни беше пълна подкрепа и готовност за сътрудничество.

-       Какви са отзивите на бесарабските българи в Украина?
-       Засега нищо не мога по този въпрос. Информацията за събора едва в последно време започна да пристига до тях. Очаквам положително отношение и многолюдно участие в събора както от бесарабските, така и от таврийските българи, които тази година отбелязват 155 годишнината от преселението им .

-       В социалните мрежи имаше запитвания по повод пътуването до Украина дали не е опасно там, във връзка с медийните репортажи за насилие и агресия. Има ли такава опасност?
-       Да, водят се военни действия, но те са далеч на изток. Ежегодно милиони туристи посещават Украйна. Не виждам никаква опасност за пътуващите до Украйна за събора. По време на самия събор ще обезпечена от украинските власти надеждна охрана.

-       Кои български институции подкрепят инициативата?
-       Засега нито една институция официално не ни е подкрепила, но в скоро време очакваме и това да се случи.

-        Има ли институции, които все още не дават отговор на искането на комитета за
подкрепа?
-       Да, вече няколко месеца очакваме отговор от президентството.

-       Оценяват ли според Вас българите значимостта на идеята за такъв събор и мемориал?
-       На българите не им е до събори и мемориали. Имат си достатъчно проблеми. Повечето казват: «Ау, каква хубава идея!»  и като им предложиш да участват с 10 лева в дарителската компания се оказва, че са си забравили портмонето.

-       Кои водещи личности в България имат покана за участие в събора и как реагират на това събитие?
-       Избрахме най-добрия български боксьор и съименник на великия български държавник – Кубрат Пулев, за лице на събора и обединителна личност за българите по света. Както и вдъхновител на младите българи, които не познават добре държавническата роля на кан Кубрат за историята на България.

-       Средствата не са непосилни нито за партиите, нито за бизнеса в България.
Обнадежден ли сте, че идеята ще бъде подкрепена и защо?
-       Аз съм непоправим оптимист и съм абсолютно убеден, че ще се намерят партии и бизнесмени, които да подкрепят светлото дело. Увереността ми се дължи на обстоятелството, че в организационния комитет има достатъчно авторитетни хора, които ще намерят патриотично настроени партии и бизнесмени, готови да ни подкрепят финансово. През 2012 година, когато беше осъществен първият етап от строителството на мемориала, намерихме подкрепа. Имената на хората и фирмите, дарили средства тогава, са публикувани на сайта на МБФ »Хан Кубрат» www.kubrat.in.ua.

-       Общините първи се включиха в кампанията. Има ли още хора и организации, на които искате да благодарите?
-       Благодарим на Общините за подкрепата.Те са нашата надежда, но от някои богати общини аз лично очаквах повече.Трябва да внеса едно уточнение: заслугата за постъпващите дарения от общините е на г-н Делян Дамяновски, зам.-председател на МОК и изпълнителен директор на Националната Асоциация на Председателите на Ообщинските Съвети. Вярвам, че в близко време ще има много хора и организации, на които да сме благодарни за помощта.

Едно интервю на Патриция Кирилова

Снимки Личен Архив









Коментари