СРАМ МЕ Е, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА НЕГРАМОТНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА СЛАВНА ИСТОРИЯ

Приятели,
Лично мен ме е срам, че в края на първия месец от 2017-та година никой в България - нито медии, нито политици, нито общественици, се сещат, че точно преди 1300 години България влиза в световната история с нейния канас юбиги (владетел от Бога) Тервел!
Това е може би най-зничиматна годишнина в историята ни с европейско и световно значиние! Точно преди 1300 години и точно сега, когато говорим за ново ислямско нашествие и заплаха за Европа?! Другата значима роля на българските царе е също със световно значение - там срамът ни е също толкова голям. 
Даване на писменост и духовност на западните племена, станали част от Първата българска империя по времето на царете Борис и Симеон, по-късно и на племената на север и изток, които и до днес пишат с български букви, а не със славянски!!! 
Но явно още сме под диктата на Москва и още празнуваме на 24 май разпространителите на глаголицата, на която никой не пише днес! А не празнуваме царете Борис и Симеон, които дават българските букви на над 300 милиона по света, които пишат и до днес с нашите букви! Кой носи отговорност за тези лъжи в историята ни вече е време да разберем и да има поета отговорност! 

Започнах инициативата в края на миналата година и благодаря на всички, които подкрепиха създаването на паметник на великия ТЕРВЕЛ, в центъра на София. 
Както ви информирах, в края на декември 2016 г. Българи-родолюбци от България и Украина учредиха инициативен комитет "Към Завета", под председателство на президента на фондация КАН КУБРАТ Румен Спасов. Комитетът ще организира предстоящия Всебългарски събор - 2017 в село Малая Перещепина, край град Полтава в Украйна, по случай 105 години от откриването на гроба на Канас юбиги (цар от Бога) Кубрат.
По време на срещата всички участници бяха единодушни, че е време да имаме паметник на българската държавност, дала свой европейски и световен модел, и в София.
По този повод предложих:   "През 2017 година всички българи по света имат повод да се гордеят с произхода си - навършват се 1300 години от героичната победа на внука на Кубрат - Тервел, над ислямското нашествие, тръгнало към Европа. Днес цяла Европа е заплашена от ново нашествие, което прави тази годишнина още по-важна за нас. Нека успоредно с годишнината от откриването на това най-голямо царско погребение за средновековната епоха да почетем и друг велик българин - Тервел".
И една моя статия по темата как Тервел спира ислямското нашествие преди 13 века и как днес Германия отвори врати за арабите, с цел подмяна на европейското население, в голямата си част мигрирало от Балканите, тоест наследник на нашите предци. Доказано с ДНК-проучванията на проф. Иво Кременски - от цивилизацията на Варненския некропол със 7-хилядна история до днес..
Днес малцина знаят, че българският цар ТЕРВЕЛ е почитан в Европа до 18 век, тоест над 10 века след смъртта му. Преди година направих доклад за историческа конференция на тази тема. Малцина знаят, че ТЕРВЕЛ е канонизиран от БатиКан и иконата му е била част от нашите и европейските храмове до 18 век. 
Благодаря на всички, които изказаха подкрепата си за нашата инициатива и ще ги цитирам тук: 



§ Здравейте г-жо Кирилова!
Напълно подкрепям тази инициатива! Кан Тервел /Св.Тервелиус/ заслужава голям монумент. Като архитект съм готов да съдействам с труда и знанията си.
Ние имаме инициатива да направим мемориален знак на Цар Симеон Велики в чест на 1100 г. от славната битка 20.08.917-2017 г. край р. Ахелой. Правя проекта и необходимата документация. 
Открили сме набирателна сметка. Ще обявим на национално ниво през пролетта кампания за дарителство.
арх. Камен Шипков

§ Напълно подкрепям Вашата инициатива.
Ако желаете напишете какво трябва да се направи, банкова сметка, план за действие и може да публикуваме на нашия сайт инциативата и да я разпространим.
Поздрави,
Деян Станчев, Българска Асоциация

§ Да, инициативата и идеята ти са много добри. 
Подкрепям! 
Поздрави, д-р Христо Деянов

§ Канас юбиги ТЕРВЕЛ,  канонизиран от източната и западната християнска църква за светец Свети ТРИВЕЛИЙ ТЕОКТИСТ. Спасител на Европа във войната с арабите 717-718 г. пред стените на Констанипол заслужава да има не само паметник в нашата столица, а годината да премине в чествания под знака на Княз ТЕРВЕЛ. 
Подкрепям благородната инициатива!
С уважение,
Б.Стамов

§ Нещата са изключително важни! 
Боянския клуб и Дунавската академия вече сме направили и тържествено открили мемориален знак с иконографския му образ на 6 февруари 2016 г. и сложили усилията в ход, 
Арх. Миломир Богданов

§ Аз съм ти зад гърба. Винаги. Знаеш!
Струмен Паунов, 
БГ Медия Лондон

§ Благодаря -  подкрепям Ви!  ТО НИЕ НЯМАМЕ ПАМЕТНИК НА ХАН АСПАРУХ, ТА ЗАТОВА МОЖЕ БИ Е ДОБРЕ ДА СЕ НАПРАВИ НЯКАКЪВ ПАНТЕОН ЗА ВСИЧКИ ЦАРЕ!  
За Украина трябват визи. Аз пък търся подкрепа за единствения български войнишки паметник в Чехия на Ст. Николов!
Стефан  Здравков

§ Скъпа Патриция,
Благодаря ти за писмото. Подкрепям твоите инициативи и сам щастлива, че активно работиш за възкресението на националното ни самосъзнание и самочувствие.
Сърдечни поздрави,
Ани Илен, българка във Франция

§ Линк към публикация -
http://www.eurochicago.com/2017/01/spasyavaneto-na-evropa/

Поздрави,
Мариана Христова
редактор на Eurochicago.com



Ето и фактите, които със сигурност липсват в учебниците на децата ни: 
За свети Требелиус (ТЕРВЕЛ) разказват Мавро Орбини, както и театрални пиеси на френските йезуити от XVII–XVIII в. У нас за светеца пишат Христофор Жефарович (1741 г.), Паисий Хилендарски (1762 г.), Спиридон Габровски (1792 г.). Негови икони могат да се видят в Зографския, Преображенския и други манастири, в църкви в Самоков, Панагюрище, с. Дрен и Старо село. 
Тервел е бил канонизиран за светец от БатиКан под името Свети крал Травелии /за което съобщава римският кардинал Цезаре Баронии/.

Тук ще цитирам научния доклад на Акад. Йордан С. Иванов
и асистент Анна Зографова – Чл. kор. на академия МАБИК за Спасителите на Европа - Тервел и Кормисош:
През 20-те години на ХХ век, проф. Йордан Иванов - първият лектор в Школата за живи източни езици в Париж, присъствайки на тържества по случай честване на годишнина от създаването на йезуитския колеж „Луи Велики”, открива в труд на Дюпон-Ферие три неизвестни програми от театрални пиеси със сюжет, свързан с покръстване на българи от Тервел, наричан още Трибелиус. Впоследствие са открити още 19, в които главно действащо лице отново е владетелят Тервел. Тези постановки са били представяни през ХVІІ и ХVІІІ в., в учебния театър на йезуитите в Западна Европа, а напоследък проф. Надежда Андреева допълва изследванията, с още пет немски пиеси от ХVІІІ в. Според изследователката Рая Заимова, „популярността на кръстителя Тервел, в католическия свят е била много по-значима, отколкото на Богорис или на Борис-Михаил І Дуло, с когото този наш владетел често е бил идентифициран. За него, оказва се е писал и един от най-важните представители на италианската историография - Марк-Антонио Сабелико още в края на ХV-ХVІ в.: „Както се говорело, първият български крал-кръстител, е Требелиус...”
Оказва се , че Средновековните европейски автори са му отделяли достойно внимание, обозначавайки го в Стария континент като „спасителя на Европа”, защото е способствал за спиране на арабската инвазия. И не само това – именно той е един от спасителите на Византийската империя от ислямизация. Според професор Божидар Димитров, десетки исторически и художествени произведения в Европа до 17 в. са цитирали с признателност делото на този наш български хан, канонизиран от Западната църква като Свети Крал Тривелий. Християнин, но католик или православен – факт е, че след оттеглянето си от престола, този наш български владетел е станал монах, но е бил покръстен след като му е била дадена титлата кесар, защото такава по канон е давана само и единствено на християнски владетели при което това е била най-високата титла в йерархията на средновековните западно-европейски владетели. Всъщност тя означава и съимператор.В историята на Рим има само един подобен случай с Луций Вер (161-196), управлявал 35 г., осиновен от Антоний Пии, който е бил съимператор на Марк Аврелий.

Кой и защо не иска днес да си спомним за ролята на българските владетели от 8 век и тяхното огромно значение за европейската и световната история, всеки от нас може сам да се досети. 
Наш дълг е да дадем тази славна памет на децата ни! 





Коментари