сряда, 5 октомври 2016 г.

ЖУРНАЛИСТ БЕЗ ЗАПЛАХА ЗА УБИЙСТВО НЕ Е ЖУРНАЛИСТ!

Много хора не правят разлика между журналистика и ПР - аз съм човек, който заради безкрайния интерес към всичко, което ме заобикаля, преплува и двете олимпийски дължини и смятам еднакво добре, щом не съм потънала още :) 
В двете професии има огромно сходство в манипулацията с думи, да изграждаш обществено мнение, талантът да образуваш смислени и очарователни изречения, но и полярна разлика в едно - в журналистиката е най-сладко да пишеш за това, което е забранено, потулено, скрито, но в полза на негово величество читателя или зрителя.
Още в първите ми месеци като журналист имах шанс да покажа пълно пренебрежение към страха, слагачеството, дупедавството и ми беше много интересно какво толкова ще се случи, като скоча срещу тези, от които всички ги е страх.
Естествено - заплахи по телефона с убийство, посегателство, обиди на махленско ниво, но в крайна сметка това не оправдава нито един човек да пренебрегне интересите на публиката, която го цени само, ако е обективен и не прави компромиси с нищо.
В разгара на мутренското царуване моят стар приятел Дони дойде при мен с една молба - тъй като нито една медия не искаше да публикува неговия призив срещу мутрите (тогава реални управници в държавата), да му съдействам.
Аз бях в Нощен Труд, той искаше призивът да се появи първо в Труд. 

Но Тошо Тошев и Труд отказаха, за разлика от нашия вестник, който най-малко позволяваше цензурата да го застигне. И благодарение на смелостта на нашия главен редактор Пламен Каменов. 
След излизането на интервюто ми с Дони през 1996-та (още бях стажант в "Нощен Труд") - тогава нямаше мобилни телефони, започнаха заплахите към мен на редакционния номер. Поканих ги в редакцията, за да не се затрудняват да ме търсят, но така и никой не дойде.
По-късно същото се случи и с Еленко Ангелов, който не бе желан в нито една медия заради темата му за следите от самолети, които ни тровят с програмата ХААРП. 

Примерите са много, няма да изброявам.
Затова моят съвет към всички, които работят в медии е - мисията ви е да отваряте очите на хората, а не да ослепявате и вие. Уважението на хората се постига само със смели и достойни действия. А не с лизачество!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

НАШ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЕКИП ДОКАЗА: ПРЕДЦИТЕ НИ СА ИМАЛИ ЛЕК ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ

Екипът "РУНИТЕ ГОВОРЯТ" направи серия от изследвания на базата на древни български руни, които дават нов прочит на древната н...