ОТКРИХА НАЙ-СТАРАТА ПИСМЕНОСТ В ПЛЕВЕНСКО И Я СКРИХА

Едно заглавие за най-старата писменост в света, открита отново в българските земи, провокира купища въпроси. Плочката е на над 7 000 години, според директора на Регионален исторически музей – Плевен Володя Попов. Хубаво е, че човекът е побързал да обяви това откритие. Защото можеше и да не разберем. Както за много други открития по земите ни, които окончателно могат да извадят на показ лъжите за началото на човешката цивилизация. От тази плочка ясно се виждат символи, които намираме по-късно край Плиска върху Розетата. 


Притеснително в случай е, че тази древна писменост, която принадлежи като артефакт на държавата и на Суверена, който сме ние, няма да бъде показана скоро на всички нас. Което е грубо погазване на законите в България. 

Според официалната информация, цитирам: "Засега обаче ценната плочка не може да бъде видяна от неспециалисти. Това ще стане едва след националната конференция на Археологическия институт на БАН в началото на следващата година." Всички питаме защо?

Не е тайна, че наши съседи и водещи световни сили крадат с помощта на наши учени доказателства и артефакти за древния произход на предците ни. И за тяхната водеща роля в днешната цивилизация. Затова в чуждите музеи изобилстват артефакти, изнесени от България през последните десетилетия. Не само от времето на прехода, а и от соцвреме, когато на държавно ниво се развива най-мащабната контрабанда с културно наследство. 

Цитирам публикация в сайта на БНР: "В своето изследване “Държавна сигурност и изчезналите съкровища”, превърнало се в изключително интересна книга, журналистката Богдана Лазарова разкрива тайни, свързани с културното наследство. “Стари иманяри разказват, пише тя, че преди 10 ноември 1989 година по върховете на България имало два големи иманярски клана - Троянско-Великотърновският с босове Милко Балев и самият министър на вътрешните работи Димитър Стоянов, и другият - Странджанско-Сакарския клан, към който причисляват и хората от кръга “Културно наследство”, и най-вече Кръстю Мутафчиев..” 
По темата за подкрепената на високи управленски нива контрабанда с културно-историческо наследство пише от дълги години и моят преподавател в третата ми магистратура "Защита на културно-историческото наследство на България" проф. Евгений Сачев. 
В редица интервюта той подчертава, че контрабандата с нашето културно-историческо наследство носи годишно приходи, които надвишават всички други контрабанди в страната ни.
Проф. д. и. н. Евгений Сачев е специалист по музейно дело и автор на много издания по темата, като “Въведение в комуникативната музейна политика”, “Основи на социокомуникативния мениджмънт на културно-историческото наследство”, “Социокомуникативна музеология”, “Социомузейна култура. Речник” и др. От години той се опитва да внесе промени в закона за Културното наследство свързани с наказателната отговорност за контрабанда и иманярство, които в момента подлежат на административно наказание само. И някои кръгове във властта имат интерес тази контрабанда да не подлежи на тежки законови санкции.
"Време да се подготвят и други важни закони - за музеите, за библиотеките, за архивния фонд, а също и закон за използването на българския език, като една от най-големите културни ценности. След като по Конституция всички субекти в областта на културно-историческото наследство са равнопоставени, това означава, че трябва да се създаде законова уредба, която да дава еднакви права и отговорности на всички, които участват в опазването на културните ценности и тяхната социализация. България е третата европейска страна, в която по Конституция е заложено опазването и съхраняването на културното наследство като национален приоритет. Така е и в Италия, и Унгария.  Ние сме и единствената страна в Европейския съюз, която няма стратегия за своята култура. Тази стратегия трябва да има два основни дяла - за културното наследство и за културната дейност. Дори е редно у нас да се създаде държавен орган на ниво агенция, който да се занимава с опазването на българското културно наследство. Както в Италия - там има Министерство на културното наследство и информацията. А в Македония има управа на културното наследство, която е с ранг на агенция по културното наследство. Така е и в Гърция, и в Румъния", категоричен е професор Сачев и допълва, че културното наследство е в основата на националната сигурност. Защото национална сигурност означава защита на националните интереси и е свързана със защитата на националните ценности, сред които е и културното ни наследство. 



Най-старата писменост на над 7 000 години е открита у нас?

Пиктографски знаци
Ценна глинена плочка с пиктографски знаци на 7 хиляди години е открита при археологически разкопки край село Рибен в община Долна Митрополия, съобщи БНТ.
Находката може да се окаже свидетелство за най-старата писменост, намерено досега в световен мащаб, прогнозират специалисти. За момента обаче плочката остава достъпна само за учените. Очаква се да бъде показана публично чак догодина. Керамичният фрагмент с пиктографски знаци е открит при проучване на римска крайпътна станция.
„Селището, което е преди това, е от 5 хиляди години преди новата ера. Обхваща един период от каменно-медната епоха – единствен за световната история. Каменно-медната епоха е чисто балканска“, каза директорът на Регионален исторически музей – Плевен Володя Попов.
На Балканския полуостров до момента има около стотина фрагменти със знаци, които според Попов говорят за протописменост, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет. Намерената край Рибен плочка е убедително доказателство за това, смята музейният директор. „Тези пиктографии са кодифицирана информация“, категоричен е Попов.
Засега обаче ценната плочка не може да бъде видяна от неспециалисти. Това ще стане едва след националната конференция на Археологическия институт на БАН в началото на следващата година.

Коментари

  1. Ако се докаже възрастта на пиктографските знаци по плочката, тя е забележителна като протописменост на Балканския полуостров, употребявана от неизвестни племена, живеещи по нашите земи... Не се бавете, уважаеми учени!

    ОтговорИзтриване
  2. А към настоящия момент има ли някакво развитие ?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар