ДА ПОМНИМ! ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА ИЗВОЮВАТ СВОБОДАТА НИ

На този ден да припомним един факт, който историците ни в миналото "забравяха" заради политическите виждания на Москва, но защо и днес ги "забравят" нямам обяснение.
Руско-турската война е решена при битката от опълченците на Шипка - 6 хиляди българи без оръжие и без военна подготовка. ТЕЗИ ОПЪЛЧЕНЦИ СПАСЯВАТ И РУСИЯ, КАТО Я ОПАЗВАТ ОТ СРАМНА ЗАГУБА ВЪВ ВОЙНАТА, ЗА КОЕТО ИМА РУСКИ СВИДЕТЕЛСТВА, НЕ БЪЛГАРСКИ!
Руската войска по това време е била под Шипка и водела битки с другите по-малки крила на османската армия.
И не е имала особена надежда, че ще се справи с тези 40 000 османски войници, въоръжени и обучени по най-новите за онова време методи, със съдействието на британската кралица.
На 20 август генерал-майор Столетов открива действителния турски замисъл и изпраща на генерал-лейтенат Радецки тревожна телеграма:
„Донасям безпогрешно, че целият корпус на Сюлейман паша, който виждаме като на длан, се развръща срещу нас на осем версти от Шипка. Силите на неприятеля са грамадни. Говоря това без преувеличение, ще се защитаваме до крайност, но подкрепления са крайно необходими".
Войската е водена също от добре обучен в Британия военен - Сюлейман Паша, с истинско име Соломон Леви.
Генерал-лейтенант Радецки заявявя на военния кореспондент на френския вестник „L'Estafette“, А. М. Млоховски дьо Белина:
„Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни".
Сюлейман паша в донесение до Главната квартира пише:
„Никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение. “
Оценявайки бойните качества, проявени на 23 август от Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов в телеграма до Началника на Полевия щаб генерал-лейтенант Артур Непокойчицки заявява: „Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек.“
Ето и свидетелства от военния кореспондент на английския вестник „Daily News“, Арчибалд Форбс пред руския дипломат граф Николай Игнатиев:
„Той е във възторг от нашите войници, а хвали също и българите-опълченци. При това и 1000 жители и деца габровци разнасяли под град от куршуми вода на нашите войски и даже на стрелците от първа линия, а също и изнасяли ранените с пълна самопожертвователност".
Да не забравяме: Опълченците на Шипка са истинските герои на тази война!
Поклон пред техния силен дух - 6 хиляди смели мъже без оръжия, с камъни и пръти, срещу 40 хиляди, добре обучени и въоръжени османлии.








Коментари

  1. 1878 - Год войны - Василий Иванович Немирович-Данченко.pdf
    https://cloud.mail.ru/public/LdP5/bLW7Xo1b3

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар