ЗАЩО ПРОСТИЯТ РОДИТЕЛ Е ВРАГ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

По повод заглавието в медиите -

Простият родител е най-големият проблем на българското образование


се появиха коментари, че образованието на децата ни .зависи и от учителите... Дрън, дрън, дрънканици!!!

От моя опит знам и няма кой да ме убеди в обратното - дъщеря ми поправяше грешките на учителите на дъската още в трети клас. С което си навлече тяхната неприязън за следващите години в училище.

Така че колкото и да е прост един учител, ако детето не е закърмено първите седем години с любов към четенето и писането, нищо друго няма значение след седмата година.
От моя опит също знам - с баща и дядо писатели и поети, още на 5 години написах първите си стихотворения. В първи клас поправях грешките на братовчедите ми, които бяха вече в четвърти. Но техните родители не бяха писатели, а адвокат и агроном. Нищо че сме роднини.
Също така нямам спомен от много умни учители с изключение на двама - от общо над 30. Това означава ли, че с нещо са ми повлияли? Изобщо няма как да се получи.
Така че приемам прехърлянето на вината върху учителите, които получават 500 лева заплата и вероятно са се хванали на тази нископлатена работа поради липса на капацитет и възможност да работят друго, за опит на родителите да оправдаят собствената си простотия.
Както казват евреите - за да си богат, учи. Ама не само ти, баща ти и дядо ти също трябва да са учили...

По този повод споделям стиховете на 5-годишно момиче. Още не е влизало в училище. И вече е закърмено с духа.


Коментари