ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА ЗА ИГОТО, РОБСТВОТО И РАХАТЛЪКА

Малко уроци по история, защото виждам, че има доста неграмотно лутане за понятията робство и иго.
Първо - говорим за нечовешките кланета в Батак и Стара Загора. Загорчани са изклани до крак - над 10 000 българи. КОЙ етнос участва в кланетата?!? Защото турската редовна армия идва когато всичко е изклано!!!! Нека си кажем истината?
Второ - нашите предци са преживели всички видове империи, подчинени на нечовешки режим: Римска, Византийска (тоест пак Римска), Османска, след нея 60 години опит да си върнем България. Единствената империя без иго и робство е БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ - от ПРЕДЦИТЕ НА КУБРАТ  ДО ШИШМАН! След това е игото на СССР - което си е един вид империя, в която държавите нямат нито общ език, нито обща култура. Но са подчинени на чужда власт.
Следва опит да създадем пак независима държава за кратко, и ни вкарват в следващата империя - ЕС.
Трето - при всички тези империи нашите предци са били разделени на фили и фоби спрямо окупацията, в която сме били. Включително при Римската империя е имало облажили се от властта нашенци, които хабер са нямали да воюват за независима държава. До появата на Аспарух, който пресича Дунава и идва от неговата България - днешна Румъния и Украина. Не случайно точно оттам идват доброволци и през 19 век.
Османската империя и нейните султани са наследници на източната Римска империя. Истинското име на Сюлейман например, е Соломон. Защо ли?
Четвърто - В границите на тази империя са живеели над 100 етноса. Част от тях, включително българи, са се облажвали също от властта и от огромния пазар за търговия, който се е отворил в тези граници. Около 1000 българи последват Левски и Ботев. Всичко друго си гледа рахата!!!! Това е истината. Бащата на Петлешков го предава на османската власт, не някой враг!!! Това е тъжната истина. И ако не са били пак аспаруховите българи на север от нас, и до днес щяхме да сме част от Османската империя.... Защото с 1000 човека нищо не може да се промени. Ако са били поне 100 или 200 хиляди може да говорим за някакво национално съзнание. Но уви!!! Лудите, лудите - те да са живи! - е писал поетът. Това са тия луди, които са надигнали глас и са искали Чиста и Свята България. Но Уви! И днешните им наследници не могат да съберат повече от 200-300 доброволци да променят системата.
С две думи - НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!

И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО: Независимата политика на България, за която Левски е дал живота си, не е била разбрана не само преди 140 години, но и днес! Ето цитати от негови съвременници:
Всички други апостоли, които излѣзоха подиръ Левски или бѣха негови съвременници, като Д. Общи, А. Кънчевъ, С. Младеновъ. Узуновъ, [129] Стамболовъ, Воловъ, Бенковски, Каблешковъ и др., доколкото ги азъ познавамъ, ни единъ отъ тѣхъ не е приличалъ на Левски въ своитѣ действия, не е работилъ така чистосърдечно. Всѣки отъ тѣхъ си позволяваше да говори, че ние не сме сами, Русия и Сърбия ще да ни дадатъ топове, щомъ се разбунтуваме, ще ни се притекатъ на помощь, при всичко, че тия две държави нѣмаха никакво известие. Тѣ бързаха да дигатъ въстание, въобразявайки си, че въ единъ или два месеца всичко ще може да се приготви.
— Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство...


И защо е важно да помним думите му? За да не сме роби ние, а и децата ни. На тях го дължим!


Коментари