АТАНАСКА БЕРОВСКА - ОПЕРНА ПРИМА СЪС СВЕТОВНА СЛАВА И ВНУЧКА НА ВОЙВОДИ

Сред много забравени български имена, прославили България на световната сцена е и сестрата на моята баба по линия на баща ми - световната оперна прима Атанаска Беровска - Хегер. За нея се знае малко в България. Все по-често интелектуалци упрекват управниците на Благоевград, където тя е родена, че не пазят паметта на тези българи, със световна слава. 
Ето какво пише Димитър Джаджаров: "Все още не е късно да бъдат припомнени големи имена на българското музикално наследство, родени в някогашна Горна Джумая (Благоевград), които с живота и изкуството си са обогатили европейската и световна култура. Колкото и за някои техният принос да не е познат или припознат и да не бъде оценен по достойнство. Сред тях е Атанаска Беровска - примадона на Вашингтонската опера".
Освен, че е внучка на легендарните войводи от Берово - Ильо Войвода и Димитър Беровски, тя е прославила България на най-големите оперни сцени в света. До последните си дни живееше във Виена, където емигрира след навлизането на комунистите в България и окупацията на съветските войски. 
По време на комунизма, докато бях дете, не ми липсваше нищо - дрехи, лакомства, пари. Леля Нася, както я наричахме, изпращаше на всички свои близки дарове, защото заради Студената война си мислеше, че ние тук сме на прага на глада и мизерията. Едва след 1989-та година тя започна да пътува до България и тогава се срещахме често. Помня я още като оперна певица, пращаше снимки от различни световни сцени. Нямаше деца от брака си с г-н Хегер, но отгледа децата на нейните сестри и внуците им.  Като прехвърли 60-те, разбра че е време да се откаже от сцената и се квалифицира във фармацевт.

Благодаря на всички, които ми писаха за сестрата на моята баба след тази публикация за значимите й оперни успехи.
Ето част от тези писма: 
"Уважаема г-жа Кирилова, 
много се радвам, се Ви открих чрез статията Ви за Атанаска Беровска. 
Да Ви се представя кратко: Борис Контохов, родом от Габрово, от 41 години живея в Германия. Тук във ФБ на моята стена - Boris Kontohow, можете да прочетете повече за мен. От 3 години пиша на моята стена почти всеки ден на български език "оперни истории" на календарен принцип, като най-често обръщам внимание на позабравени личности от български произход. Тия дни подготвям материал за Костадин Шекерлийски и попаднах на името на Вашата роднина г-жа Беровска. Оттам чрез Гугъл открих съвсем новата Ви статия за нея и това ме заинтересува. Сега няма да Ви бавя. 
Ако знаете рождената й дата (година не е важна), моля Ви да ми я съобщите. Ще се радвам да напиша нещо и за нея. В музикалните енциклопедии тук на Запад няма нито един ред за нея. С Ваша помощ ще припомним на оперните любители нейното дело. Имам около 300 редовни читатели (ще се убедите като влезете на стената ми), които четат с удоволствие написаните статии. Вижте само днес какъв беше интереса към маестро Михаил Ангелов, който навърши днес 84 години. Къде е сега г-жа Беровска, във Виена ? Желая Ви здраве и успехи като журналистка! "
Ето една от малкото нейни снимки, публикувани в сайта на благоевградското читалище. В ролята на Чо Чо Сан:

Коментари