НА 29 МАРТ ЧЕСТВАМЕ ГОДИШНИНА ОТ ПОБЕДАТА НА ЦАР КАЛОЯН НАД КРЪСТОНОСЦИТЕ, УНИЩОЖИТЕЛИ НА ЦАРИГРАД


Скоро ще честваме една от славните годишнини в българската история - разгромяването на разпищолените западноевропейци-рицари, тамплиери и друга измет от Цар Калоян.

"И като се изправи на коня си - царят на Българите скри слънцето" - пишат за Калоян късокраките пратеници на папата.
И както казва Паисий:О, Неразумний Юроде"....

"На 12 април 1204 г. рицарите превземат Константинопол и провъзгласяват създаването на Латинската империя. Неочаквано, византийската аристокрация в Тракия се обърнала за помощ към българския владетел. Ромеите му предложили да го признаят за свой владетел, ако им помогне да изгонят рицарите. Въстанието избухнало в началото на 1205 г.
Император Балдуин оглавява похода, но когато стигнал до Одрин на 29 март 1205 г., той видял над крепостните стени да се вее знамето на цар Калоян. Непобедимите западни рицари са напълно разгромени, а в плен падна и самият император, той е слепен и отведен в Търново, където бил затворен в Кулата на Царевец, която останала останала в историята с името „Балдуиновата кула“.
Ето какво казва Петър Димков:
"Когато Карл Велики се е подписвал с пръста си, нашите предци са имали книжнина Преславска, знаели са четмо и писмо!! Нашите предци Богомилите още в десети век дават равноправие на жените и мъжете, а Швейцария 1000 години след тях! Тогава, когато нашите предци са имали ВИК канализация, "европейците" са изхвърляли всичко или в задния двор или на улицата под прозорците им!"

За да продължим с цитатите, малко факти от близкото европейско минало.
Между 14 и 18 век, докато ние тънем под игото, Папата и Ватикана обявяват къпането за грях. И цялото "просветено" население на католическа Европа спира да се къпе с векове. Въпреки болестите, които видимо морят многомилионното население.
Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.

И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.

В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване. Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светената вода, до която си се докоснал при кръщенето. Мръсотията се приемала като особен знак на святост, а въшките били наричани божии перли. В това отношение монахините и монасите са давали добър пример как се слуши на Господ.

Парфюмът, важно европейско изобретение, се е появил на бял свят именно като реакция на липсата на хигиенни навици. Първоначалната задача на знаменитата френска парфюмерия била да маскира страшната смрад, която се разнасяла от немитите с години тела.

С тоалетните положението било още по-тежко. Ролята на канализацията изпълнявали канавките на улиците, където течали зловонни ручеи. Забравили за античните блага на цивилизацията, хората се справяли с естествените си нужди където им падне – на парадната стълба на двореца или замъка например. Френският кралски двор периодично се местел от замък в замък, защото в стария просто не можело да се диша. След като Людвиг IX бил залят със съдържанието на нощно гърне, изсипано през прозорец, на жителите на Париж било разрешено да продължат с тази практика само, ако предварително извикат три пъти: „Пази се!“ Около XVII в. за защита на пешеходците от фекалии били измислени широкополите шапки.

https://enciklopediabg.wordpress.com/2009/11/06/%D1%85%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BB%D1%8E/











Коментари