КАК НИ ТРОВЯТ С ВНОСНИ ХРАНИ ОТ ЕС

Българите са благословени да живеят в райската и най-плодородна земя.
Умни са, красиви са, трудолюбиви и духовни. 
Обаче!!!! Нямат си държава! Не че нещо ново - преди Аспарух пак не са имали. И не им е била нужна. Но поне са яли храната, родена от райската земя...
Днес - картофите ни от Франция и Египет, доматите от Холандия и Гърция, ябълките от Турция, лукът - от Полша?!? 
Е няма такава държава...

Ето и малко мрачна статистика с цитати от родните медии: 
"И този Великден вносните храни ще бъдат неизменна част от празничната трапеза на българина. С козунаци и зеленчуци основно ни снабдява Гърция, а с яйца - Полша. Това обясни пред iNews.bg изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
По думите му все по-рядко на пазара у нас се намират козунаци, произведени в България. Освен от Гърция, най-често те се внасят от Румъния, Полша и Италия. Както може да се предположи, причината потребителят да предпочита вносните козунаци пред родните, е по-ниската им цена. "Друга причина е, че малките фурни отстъпиха място на големите вериги",допълва експертът." Друг често срещан проблем при козунаците саоцветителите, които някои производители влагат, за да изглеждат те "по-апетитни". Част от използваните вещества могат да бъдат вредни".
По-големият ни проблем е, че вносните храни са по-евтини и според една съвсем логична причина - липсата на закони, които да стимулират родното производство. Не само това - законите поощряват търговията с вносни храни и умишлено унищожават родното производство, за което години наред алармират от организацията Произведено в България. Та пак да повторя - държава няма!!!
Да не забравяме друга основна причина за наплива на вносни храни у нас - цяла Европа ни е превърнала в сметище за забранени при тях храни, които се внасят тук като брак, и се вкарват в европейските вериги, които изпълняват ролята на основен геноциден фактор. 
Ето и доказателства: "Сред най-честите търговски нарушения преди Великденските празници са храни с изтекъл срок на годност и продукти без документи и с неустановен произход. Това информираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред iNews.bg по повод предпразничните проверки на инспекторите. Бракувани са над 800 кг продукти от животински произход, От тях 650 кг са с неустановен произход, а 78 кг са трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и нужните документи."
Ето как постепенно вносните храни заличават българските:
"В България през последните години има трайна тенденция на нарастване в потреблението на стоки от внос, показва анализ на БСК.
По данни на НСИ, през 2009 г. на дребно са продадени стоки за 29.8 млрд. лв., от които: основни храни (вкл. безалкохолни напитки) - 7.4 млрд. лв.; тютюневи изделия  - 1.3 млрд. лв.; спиртни напитки, вина и бира - 0.8 млрд.лв.; други храни -  1 млрд. лв.; нехранителни стоки - 19.3 млрд. лева.
В частта на хранителните стоки oт внос или произведени с вносни суровини, са продадени стоки за близо 4.7 млрд. лв., или 64 % от основните продукти.
Със суровини от внос са произведени изцяло захарта и захарните изделия, кафето и какаото.
Делът на вносните стоки е:
- при месото и месните продукти е 84 %;
- при зеленчуците - 78 %;
- при плодовете -77 %;
- при рибата и рибните продукти - 66 %;
Близо една четвърт (23,6 %) от продажбите на храни заемат хлябът и хлебните изделия, които се произвеждат основно със суровини, произведени у нас. В останалите видове храни делът на вноса е близо 80 %.
Направеното през 2004 г. изследване на Българска стопанска камара за вноса на стоки за продажби на дребно в търговската мрежа показа, че  делът на зеленчуците и плодовете е бил 65 %, а на месото - 42 %. При сравнението на данните със сегашното проучване се вижда, че делът на зеленчуците и плодовете от внос за 5 години е нараснал с около 20 %, а на месото се е удвоил."










Коментари