Българите в чужбина: Хем ги сваляте, хем пак избирате същите

След представянето на книгата в Бургас:

Българите извън граница в смут: Вие нормални ли сте да ги свалите и пак да изберете същите

22.06.2013, 09:11 | Автор: Мануела Янева  - http://gramofona.com/

Патриция Кирилова е журналистка и ПР.  Има зад гърба си 15-годишна кариера в култовия вестник "Нощен Труд".  Вчера Патриция посети Бургас, за да представи дебютната си книга „Да свалим маските“. Какво представлява книгата и какво иска да каже със заглавието авторката? Интервю с Патриция Кирилова.
Г-жо Кирилова, за какво се разказва в книгата „Да свалим маските“?
- За книгата мога да кажа, че е върху теми от ежедневието, които и днес ни се случват. Защо хората стигат до протести? Защо в държава, която е богата на ресурси и човешки потенциал, хората живеят по този начин? Това е един от големите въпроси, които българите зададоха в чужбина, когато представихме книгата.
Може би след като вече 23 години  хората се надяваха и чакаха, те видяха, че проблемът не е само да се сменят правителствата. Има нещо друго сбъркано в цялата система. Общо взето книгата дава отговори на такива въпроси. Защо се стига до момент, в който се питаме защо не можем да живеем нормално, като в 21 век в Европа?  И то в държава, в която имаме всички дадености да живеем по-добре от всички останали в Европа.
Как приеха българите извън граница представянето на книгата? Какво им направи впечатление?
- Те задаваха много въпроси, тъй като са далеч от България. Това, което виждат в медиите по някакъв начин не отговаря на логиката на нещата, които се случват. Те виждат, че има протести през февруари, оставки и нови избори. Виждат, че на власт се връщат пак същите, срещу които са били протестите зимата, без никой нов  да влезе в политиката. Всичко това за тях бе смущаващо, дори казаха: „Е, добре вие в България нормални ли сте да протестирате, да ги свалите и пак да изберете същите?“. Българите зад граница обаче  пропускат манипулацията на изборите, която тече през последните 15 години. Може би от 1997 година насам изборите не се решават от хората.
Това много ясно се видя след скандала с бюлетините в Костинброд.  Политиците просто си печатат бюлетини, попълват си ги, пускат от наше име и после си ги броят както за тях е добре. Така че на хората трябва да е ясно, че тук не става въпрос за сини, червени, оранжеви, а за партиен монопол, който държи на всяка цена да е във властта, за да може богатият ресурс на държавата, за който говорим,  да е в ръцете на този монопол.  По този начин  никой отстрани, който би имал добри намерения да работи за доброто на страната,  да не може да попадне в голямата политическа и държавна система, която дава такъв голям ресурс.
За колко време подготвихте книгата?
- Не съм правила това като книга, то беше блог. Когато нещо се случеше, не можех да бавя и веднага имах коментар по темата. Заради големия брой влизания, четения и коментари , които имах за всяка една тема, той стана 30 хиляди души, което  в един момент означава, че трябва да бъде и в книга. Продължих да пиша и след като издадох книгата на 19 март, още на другия ден излязоха теми,  които бяха доста горещи и може би скоро ще се наложи да пусна и втората част.
За да пишете така усилено то е от това, че има всекидневни скандали. Кога мислите, че те ще спрат?
- Лично аз смятам, че ще спрат когато се постигне промяна. В нашето съзнание има виждане, че всичко трябва да се смени. Политиката не може да узрее до мисълта, че трябва да се оттегли в този си вид и даде път на тези, които имат чисто съзнание и благородни идеи, за да въведат ред в сбърканата система. В нея ние живеем по правилото Печалба на всяка цена, без да се грижим за здравето и живота на хората. Ако няма печалба не ни интересува дали някой ще има интерес нещата да се случат в добрия смисъл.
Затова в държава, в която има свръхпроизводство на електрическа енергия ние плащаме най-скъпия ток, а нашите родители трябва да умират, за да плащат електричество, което е в свръхпроизводство. Няма логика в тези неща. В чужбина колкото и да се краде все пак има някакъв баланс. Остава и за другите. Тук при нас няма баланс. Ако се смени така наречената в книгата от мен нечовешка система, то парите трябва да са на най-ниското стъпало в ценностната система, а животът и здравето на хората да се изкачат най-отгоре. Сега е точно обратното.
Последният скандал в политиката бе между лидера на Атака  и президента? Какъв е вашият коментар за случилото се на Консултативния съвет?
- Хората не трябва да си мислят, че ако не е Волен Сидеров, това ще спаси нещата. Не, напротив. Тогава ще се появи нов лидер, който ще взема тази роля. Всеки от лидерите на партиите играе някаква роля. Единият прокламира  социална защита, другият - магистрали, третият- национализъм, четвъртият- интересите за българите, приели  исляма. Всъщност нито едно от тези неща не са така както ги прокламират. Това е ролята им в партийния монопол. Те показаха с тези избори, че всъщност няма да допуснат човек с чисти намерения да влезе в системата. Имам приятели, които са от нови и малки партии. В секциите, където те и семействата им са гласували, имаха 0 гласа. Не може да гласуваш за себе си и да нямаш глас в тази секция.
Ясно, но да се върнем отново на последния политически скандал. След 5 часово заседание на Консултативния съвет, нищо не се свърши? Защо?
- Няма да се свърши по този начин. Сигурно ще има избори, но за нас не знам дали ще се промени нещо. Освен ако в политиката не влязат хората, които и аз познавам. Работя с хора от групите, които протестират, от Фейсбук, които се обединяват. Има много умни и кадърни българи, които са способни да поемат нещата. Те не са хора, които не са успели в професията си и затова стават политици, за да спечелят бързо милиарди. В книгата изчислявам колко печели едно правителство за себе си, от далаверите, които прави - над 10 милиарда на мандат.
Каквото и да се случи ние трябва да изискаме много от тези, на които даваме заплати, плащаме техните автомобили, отделно от рушветите, които получават за да продават интересите ни. Всичко това ние сме го подарили на тези хора и в замяна на това те се опитват да направят един геноцид към  цялото население. Ние пък ако не реагираме по този начин както „МОБИ“ прогнозират в цяла Европа до 2030 българи почти няма да има.
Кога да очакваме продължението на „Да свалим маските“?
- Никога не планувам такива неща. Когато му дойде времето. Може би на книгата сега й бе дошло времето след падането на правителството. Продължението ще дойде най-вероятно преди другите избори или след тях.  

Коментари