Правата на българите в Сърбия нарушени и за честванията на Васил Левски


Правата на българите в Сърбия нарушени и за честванията на Васил Левски

На границата иззеха български знамена, вестници и календари на общинска делегация

Масово изземване на знамена и патриотични печатни материали иззеха митничарите на сръбската граница от българи, които се стекоха към Босилеград за честването на 140-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Автомобилите бяха щателно проверявани, а трибагреника и всички печатни материали - вестници и календари, бяха изваждани от багажниците. Хората бяха принуждавани да се връщат до българския контролен пункт и там да оставят на съхранение иззетите знамена и други вещи.
На митничарските въпроси: "Къде отивате?", те трябваше да измислят куп причини, за да не кажат истинската и да не бъдат бавени с цел да закъснеят за честванията. Венците с цветя също предизвикаха въпросите на митничарите. "Отиваме на българските гробища", казваха бързащите за честването в Босилеград. "Има ли български гробища там?", питаха полицаите. "Там други гробища няма", отговаряха българите.
Знамена, календари и вестници бяха иззети и от автомобила на зам.-кмета на Мездра Георги Валентинов, който пътуваше заедно с главния редактор на вестник Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, с телевизионен екип и с българския патриот от Скопие Драган Попов. 
Сборният пункт на българите, преминали границата, бе популярното сред патриотите заведение "Тангра" в центъра на Босилеград, чийто собственик Александър Димитров е председател на местното сдружение глас. 
Кметът на града - Владимир Захариев направи друг сборен пункт - пред общината, с негови поддръжници.
На честването освен засилено присъствие на полиция, възникна и друг проблем - не бе допуснато да се прочете официално писмо до общината, с което българите-патриоти изискват осветяване на паметника на Васил Левски, който е изграден с пари на българските организации. Те са готови дори да плащат изразходваната енергия за светлините около паметника, който се намира в близост до сръбския паметник, възхваляващ неправомерното изваждане на града от българските граници и предоставянето му на Сърбия.
Най-силни аплодисменти предизвика речта на Иван Николов - председател на КИЦ "Босилеград", който доста притесни част от официалните гости, но предизвика възхищението на патриотите.
"140 години след гибелта на Левски, 9 години след повдигането на неговия паметник в нашия град, духът на Левски не престава да ни задава своите жестоки въпроси, а ние виновно мълчим. Не само че не можем да отговорим, не само че не можем да го доближим, но като че ли ставаме все по-недостойни да застанем пред него.
Трябва с ръка на сърцето да си признаем и да поискаме прошка от Апостола на българската свобода за грешното лицемерие с което му отдаваме почит под чужди знамена и чужди химни. Трябва да се засрамим от себе си пред нравствената чистота, пред заветите и мислите на Левски които 140 години преразказваме, в които се кълнем, но все не ги достигаме. Трябва да се засрамим от предателството което почти половин век следва стъпките на Апостола –  физическото му предателство бе последвано от нравствено предателство. И на края, трябва да се засрамим и от начина по който се отнасяме към този паметник – все още го крием на тъмно, сякаш ни е страх, че неговата светлина може да ни озари с мислите на Левски за свобода и човешко достойнство!", каза Иван Николов.
На сцената с реч за честването се качиха още д-р Валентин Янев - съпредседател на Обществено движение "Западни покрайнини", кметът на Община Босилеград Владимир Захариев. Приветствия имаше от името на Йорданка Фандъкова и на министъра на външните работи Николай Младенов.
На възпоменанието присъстваха генералният консул на България Ниш Атанас Кръстин, Кирил Янчев от МВнР и Йордан Колев, експерт в Държавната агенция за българите в чужбина.
Сред участниците в поклонението бяха представители на ВМРО - БНД от Мездра и Кюстендил, Атака - Кюстендил, българи от Македония (Скопие), София и Раднево. Венци и цветя поднесоха от Столична община, от Община Мездра - инж. Георги Валентинов, зам.-кмет на града и Патриция Кирилова, вестник "Велика БОЛГАРИА".
Патриотични песни изпя Мъжки вокален ансамбъл "България".
Представителите на българските патриотични организации предупредиха, че ще сезират Страсбург за нарушаването правата на българското малцинство в Сърбия. Често явление в Босилеград и западните покрайнини е да бъдат арестувани българи, които развяват българския трикольор, което е недопустимо за европейска държава в 21 век, бе единното мнение на всички, които са свидетели на сръбските безумия в българските градове и села. 

Снимки в. Велика БОЛГАРИА

На опашка пред границата на Сърбия - знамена, календари и вестници бяха иззети и от автомобила на зам.-кмет на община Мездра инж. Георги Валентинов. Свидетели на безобразието станаха главният редактор на вестник Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, телевизионният екип от Мездра Мирослав Иванов и Тихомир Илчев, както и българският патриот от Скопие Драган Попов. 


Кметът на Босилеград Владимир Захариев бърза да напусне сцената, докато бе четено писмото до общината с искане да се пусне осветлението около паметника на Васил Левски. Верни на угодничеството си към сърбите, общинарите са отговорили на сръбски, вместо на български, че това не е в правомощията им.






Полиция бди до организираното честване.



Зам.-кметът на община Мездра инж. Георги Валентинов, главният редактор на вестник Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, телевизионният екип от Мездра Мирослав Иванов и Тихомир Илчев, както и българският патриот от Скопие Драган Попов, заедно със собственика на сборния пункт на всички българи - кафе ТАНГРА, Александър Димитров.


БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, ДАДЕНИ НЕПРАВОМЕРНО НА СЪРБИЯ, ЖИВЕЯТ ВЕЧЕ 60 ГОДИНИ В ТОРМОЗ, СРЪБСКИ НАТИСК И СВОЕВОЛИЯ. ЗА БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА БЪЛГАРИТЕ ВЛИЗАТ В АРЕСТА. 
ЕВРОПА ПОЗВОЛЯВА ТОЗИ ПРОИЗВОЛ И ПОГАЗВАНЕ НА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВ
О В СЪРБИЯ. В МАКЕДОНИЯ ДОРИ НЕ НИ ПРИЗНАХА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО. 

ПУБЛИКУВАМ ДУМИТЕ НА ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО НЕ СЕ ОТКАЗВА ДА СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ В БОСИЛЕГРАД. 
ТЕЗИ ДУМИ, КАЗАНИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ПРЕД КМЕТА-СЪРБОФИЛ, КАКТО И ПРЕД ПОЛИЦИЯТА, КОЯТО ЗОРКО СЛЕДЕШЕ ВСЯКА НАША СТЪПКА, ПРЕДИЗВИКАХА БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ. 
ОТНОВО БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА И ВЕСТНИЦИ БЯХА ОТНЕТИ НА ГРАНИЦАТА, ПРИ ВЛИЗАНЕТО НИ В СЪРБИЯ. 
ПИТАТ НИ КЪДЕ ОТИВАМЕ - НАЛАГА СЕ ДА КАЗВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ПИЕМ КАФЕ В БОСИЛЕГРАД, А НЕ ЧЕ ОТИВАМЕ ПРИ БЪЛГАРИТЕ В ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ГРАД. 
ДРУГИ БЪЛГАРИ, КОИТО НОСЕХА И ВЕНЕЦ, СЪЩО ГИ ПИТАЛИ КЪДЕ НОСЯТ ТОЗИ ВЕНЕЦ. ТЕ КАЗАЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРОБИЩА. СРЪБСКИТЕ МИТНИЧАРИ ГИ ПИТАЛИ - А ИМА ЛИ БЪЛГАРСКИ ГРОБИЩА ТАМ?
НАШИТЕ ОТГОВОРИЛИ - ТАМ ДРУГИ, ОСВЕН БЪЛГАРСКИ, НЯМА!
АКО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ С ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ДУХ - ОТИДЕТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ. И ОТИДЕТЕ В КУЛТУРНИЯ НИ ЦЕНТЪР И ЧУЙТЕ ДУМИТЕ НА ИВАН НИКОЛОВ.
ПРЕД НЕГО НЕ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ СТЕ В СЪРБИЯ - ТОВА ЗА НЕГО ВСЕ ОЩЕ Е БЪЛГАРИЯ.
КАКТО Е БИЛО Е ПРЕДИ СТО И ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ГОДИНИ. 

ЕТО И НЕГОВИТЕ ДУМИ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ:

Уважаеми дами и господа, братя и сестри, скъпи гости!
140 години след гибелта на Левски, 9 години след повдигането на неговия паметник в нашия град, духът на Левски не престава да ни задава своите жестоки въпроси, а ние виновно мълчим. Не само че не можем да отговорим, не само че не можем да го доближим, но като че ли ставаме все по-недостойни да застанем пред него.
Трябва с ръка на сърцето да си признаем и да поискаме прошка от Апостола на българската свобода за грешното лицемерие с което му отдаваме почит под чужди знамена и чужди химни. Трябва да се засрамим от себе си пред нравствената чистота, пред заветите и мислите на Левски които 140 години преразказваме, в които се кълнем, но все не ги достигаме. Трябва да се засрамим от предателството което почти половин век следва стъпките на Апостола – физическото му предателство бе последвано от нравствено предателство. И на края, трябва да се засрамим и от начина по който се отнасяме към този паметник – все още го крием на тъмно, сякаш ни е страх, че неговата светлина може да ни озари с мислите на Левски за свобода и човешко достойнство!
Геният на Левски още в навечерието на Освобождението ни каза как да се отнасяме с управляващите:
„Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си.”





Коментари