ЗАЩО СЪЗНАНИЕТО ОПРЕДЕЛЯ БИТИЕТО

Само след дни връчват наградата "Мъж на годината" - поради липса на мъже, които заслужават това почетно определение, е номинирана и Лили Иванова, както писа в. Монитор. 
Живеем във времена, в които понятията за мъж вече нямат нищо общо с това, което ни рисуваха приказките и филмите. 
Да е силен, смел, добър, благороден.  
И в края на 2012-та се оказва, че тази представа не се покрива толкова от мъжете, колкото от една крехка жена, излъчваща сила и смелост, от която мъжете могат да вземат пример. 

Всъщност истинските мъже, които преди бяха в спорта, в политиката, в шоубизнеса, днес са на изчезване. Но - един красив малчуган с голямо лъвско сърце доказа, че макар и изоставен в дом за сираци, забравен от Бог и от държавата, смелостта и добротата живеят в него. Едва ли някой му е давал пример за това. Битието му е свързано с глад, мизерия и не много добри примери за подражание. Всеки от нас знае как децата от тези домове излизат от тях неграмотни, без обща култура, но мнозина от тях избират пътя на наркотиците, кражбите, продажбата на плът и .............

Марио обаче носи в себе си дух, който не се учи и не се купува. 
Това е за мен е истинският носител на наградата Мъж на годината!

Ето и неговата история, с която спечели сърцата на всички ни:


15-годишният Марио Тихомиров спаси  с риск за живота си осемгодишно дете, паднало в дълбока пропаст в Белоградчишките скали.  
„От сутрин до вечер... обаждат се всякакви хора. Първо искат да поздравят детето и екипа, който работи с него”, казва Емилия Григорова, директор на дом за деца "Надежда", която доведе Марио в студиото на „Тази сутрин”. „Още вчера получихме първите два тона нафта. По-спокойни сме за коледните празници.” „Горивото ще стигне, при по-икономично ползване, за две седмици,” казва Григорова. В дома, където живее Марио с тримата си братя и още 34 деца, е хладно. 
„Домът има и по-големи нужди – ремонт на столова, нови печки, сушилня за зимата,” казва още Емилия Григорова. 
Тоест - битието не определя съзнанието, както виждаме ежедневно от примери като този. 
И Марксистките теории съвсем се разбиват на пух и прах.




Коментари