ЗА ПРОСТИТЕ ХОРА И КОЙ УМНИК СИ ИГРАЕ ХАЗАРТНО С ТЯХ

Когато религията, икономиката и политиката играят хазарт с живота на хората, се стига до извращение, което е на гърба на всички ни - винаги ще има прости хора, но нивото на цивилизованост личи не заради простите, а заради действията на знаещите и мислещите спрямо тях. 
З
ащо се стига до тук - защото зависими от пари и политика структури си играят с простите хора, за да ги превърнат в роботи, изпълняващи техните команди - еднакво смъртоносни и за тях, и за хората, срещу които ги хвърлят като диви зверчета в джунглата. 
Повод за тези думи е един цитат във фейсбук от статия на журналиста Димитри Иванов в наш ежедневник: 
"В това писмо ще загатна бегло теми от българската седмична хроника: процесът в Пазарджик - български циганки, правещи се на мюсюлманки, забулени с бурки; новият речник на българския език на БАН и пр. Референдумът за атомната енергетика ще го премълча. Нямам знания за атомна енергетика, но имам нос и надушвам нещо гнило. В това писмо твърдя:
#1. Светът не е в криза, а в безизходица, което е по-лошо.
#2. Лек за безизходицата има, но лекарството е по-лошо от болестта."
  
Както казва един голям българин - Иван Габеров, когато всичко се прави в името на парите, всички еднакво страдат. Тогава няма значение нито здравето на хората, нито здравето на Земята и на природата, нито чистота на водата, храната и въздуха. 
И това не е от вчера и днес. 
Преди повече от 10 века, когато Ватикана хвърля християни срещу християни в името на грабежите и на църковно-политически интереси, по същото време и мюсюлмани се избиват взаимно. Всичко е в името на парите, а не в името на ценностите или на Божествените норми и стремежи. Христос не е убил нито един човек, а хората убиват него. Единственият път, когато губи контрол и се вбесява, е заради търгашите пред храма. Показателно. И до днес това е единственият ни проблем, който катастрофално деформира политици, религиии, ценности и т.н. 
Парите в храма са главното зло и до днес. За политиката да не говорим, защото тя е пряко подчинена на парите от векове. 
Това, с което ние можем да се гордеем е, че вероятно Бог наистина е българин. А нашата земя е Рай. Не случайно сме приели православието, което няма в своята история записан нито един срамен акт за проява на лишен от човещина кръстоносен поход, Велика инквизиция или други извращения, присъщи на католическата църква. Тя се слави и с безумната индулгенция, според която плащаш на Ватикана, за да можеш да убиваш....

Във тази връзка ще цитирам думите на иеромонах Серафим (Роуз) (The Orthodox Word, 1966, July-Aug.): 

"Родоначалниците на новата философия обявиха християнския Бог за мъртъв и на Неговото място провъзгласиха човека за „бог”.  Този възглед не е нищо друго освен поредният ход в съвременната борба срещу християнството, чийто резултат днес е в практически повсеместното тържество на безверието.
Днешната полемика обаче има за своя основа едно ново и необичайно явление: сега безверниците са всъщност самите„християни”. В същото време това донякъде е логичната кулминация на един исторически процес, започнал на Запад с отпадането на Римската църква. Отделен за повече от девет века от Църквата Христова, западният християнски свят е разполагал само с един бързо изпаряващ се малък остатък от истинското християнство, запазено в Светото Православие.
Днес този процес е почти завършен и голям брой католици и протестанти трудно могат да се различат от безверниците - и ако те все още считат себе си за „християни”, то това е възможно, само защото за тях християнството се е превърнало в своята противоположност - светското безверие." 

Ето и още от срамната история на Ватикана, която съвсем резонно ни кара да се замисляме дали има нещо общо с християнството:


Не е по-различно и отношението между двете крила в мюсюлманската религия. Кому е нужно да се делят на леви, десни, сини, червени, високи, ниски, дебели, слаби  и в крайна сметка на християни, мюсюлмани, но и всеки един от тях на още да се дели и да се противопоставя? 
В крайна сметка Земята е една, слънцето е едно, животът е един - така и Бог е един. И няма как да са двама или трима, защото тогава ще стигнем до една безкрайност, в която няма да има ни грам истина. 
Пак се връщаме до Христос и търгашите в храма. Някой има интерес хората да нямат един Бог, една сила, една истина, с която да живеят в хармония. 
Да, в този случай огромната военна машина ще спре де печели милиарди на ден, ще секнат финикийските знаци и в много други звена. Но хората ще  живеят в много по-човешки свят... 
Така, както ни е дадено от християнството, истинското, а не това във Ватикана. 












Коментари