Лъчезар Тошев - Първият, който се осмели да каже: Цар Освободител да се смени с кан Аспарух




През последните дни ме впечатли една тема, която за първи път се повдигна в българския парламент от най-новата ни история. 
И тази тема има огромно значение за нас - тя е свързана с лъжите в българската история. 
За мен не е нормално в центъра на столицата ни да има два паметника, които изразяват нашето преклонение пред чуждото, като имаме много повече наше, което заслужава да му отдадем чест и почитание. 
Съветска Армия-окупатор и Руски император-окупатор? 
Поздравления за депутата Лъчезар Тошев. Ето и неговата идея, която веднага бе атакувана от съветските възпитаници  и слуги на едни служби, които май изобщо не са в миналото: 

""Паметникът на Цар Освободител да се смени с паметник на кан Аспарух. Това предлага народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.
В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, който се намира на площад „Народно събрание" в град София, да бъде преместен на „друго по-подходящо място в централната част на столицата". На мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава кан Аспарух.""
В своя блог народният представител пише: "преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности".... и допълва, че това демонстративно показва,  "че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".


Дори да не се стигне до решение, инициативата на Лъчезар Тошев ще помогне на всички нас да се предизвика официална дискусия по тази тема. Ето какво още пише депутатът в своя блог: "Дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава -Хан Аспарух, а паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица. Днес ние със съжаление можем да констатираме, че в центъра на нашата столица липсват паметници на отците - основатели на нашата държава и видни българи като хан Кубрат, хан Аспарух - основателят на нашата държава, хан Крум - законодателят, Св. Княз Борис Покръстителят, Св. Иван Рилски и пр. Същевременно в центъра на София се намират Руската църква "Св.Николай", паметника на прочутия руски поет Александър Пушкин, Патриаршеският храм "Св.Александър Невски" (предишното му име е било Кирил и Методий - бел. моя), паметникът на руския император Александър II - Царят Освободител, през центъра преминава и бул. "Цар Освободител", наименуван на същата видна личност на руския народ, на него се намира и паметникът на Съветската армия. Всички те са посветени на исторически и културни дейци на руския народ. Това създава впечатление, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация . 
Особено важно е паметникът, намиращ се срещу Народното събрание, да бъде посветен на видна българска личност, свързана с основаването на нашата държава", допълва г-н Тошев. 
Най-сърдечни поздравления!



Коментари

Публикуване на коментар