ДА ПРОДАДЕШ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЮНЕР ИЛИ КОЙ ПОСЕГНА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ



Скандалът с пренаписването на българската история според интересите на съседните ни държави не е от вчера и днес. Но заради Комисията по дискриминация този проблем сега лъсна с пълна сила. 
В крайна сметка стана ясно едно - трябвало е да се усвоят някакви европейски пари и някой "гений" е измислил тази бездънна схема, в която се оказа, че са набъркани не само тези петима малоумници от комисията, които продават България и героите й като евтин дюнер, но и куп фондации и организации, които до този момент бяха в сянка. 
Бързам да цитирам думите на Бойко Василев от публикацията му във в. Труд:
""Но дори да предположим, че някой се нагърби да стане със задна дата говорител на османската полиция, мястото на този дебат не е в учебниците за четвърти клас. Децата имат нужда от положителни герои, даже от супергерои. Трябват им митове, особено на децата от малките народи. Ако те не харесат страната и героите си, няма кой. Нямат български Холивуд да им достави Мел Гибсън в "Патриотът" или поне "Денят на независимостта". Затова пък по цял ден слушат, че всичко българско е "скапано"; държавата е мръсна дума (особено българската), а България е онова "гадно място, което се напуска през Терминал 1 или 2". И за капак им се предлага да влязат в положението на османската полиция, като първо се замислят върху сексуалността на Оскар Уайлд." 
Всеки от нас би подкрепил тези думи, но те са софт версия за истинския проблем, който стои зад идеята да се направи такъв доклад в България и то през 21 век. 
Хора, които се водят по документи българи, се съгласяват срещу някакви хонорари да забият нож в сърцето на българската история - да качат отново Левски на бесилото, пак да пробият с куршум челото на Ботев и да извиват ръцете на Вазов като истински башибозуци. Защо? Кому е нужно това? Заради 50 хиляди лева европари? Продават Родината си, което е равносилно на това да продадат майките и децата си!
Децата ни и без това не знаят истинската история на България. Заради 50 години нагъзване в посока Москва, ние заличихме няколко хилядолетия от българската история. За да не се окажем създатели на руската империя и на всички страни, влезли в СССР. Така поне три поколения от българите не разбраха, че Кубрат е върнал на картата на света Стара Велика България и че това е империя, която синовете му развиват почти до 14 век, когато и Дунавска, и Волжка България са под удара на чужди владетели. Не разбраха също, че Дунавска България, създадена от Аспарух, също е била империя до 14 век. В чуждите енциклопедии историята ни се дели на първа и втора българска империя, а в нашите учебници сме нарекли тази империя държава. Защо? Пак заради продажни експерти, които са писали историята ни според чуждите изисквания за потъпкване на най-славния народ в историята на Европа и Азия, създател на двата континента и на днешната цивилизация. 
Затова не е чудно, че след толкова касапско рязане на историята ни, днес сме на път да заличим и страниците от 19 век, които отново заради нагъзване в посока Москва са обилно пресъздадени в учебниците ни, за разлика от древната ни история, както и историята на нашите предци - траките, които напълно липсват от учебниците.
Както знаем съветската власт, заради която се издигат в държавата ни огромни монументи на съветската армия, която не е дала и една жертва по земите ни (но няма нито един такъв монумент на създателите ни Аспарух и Кубрат), е имала интерес да се говори за турското робство, че сме робско племе, което без големия брат не може да направи и една крачка... Но никъде в историята ни не пише, че този голям брат е бил нон стоп пиян с водка и едва не е изтървал ситуацията по време на битките ни за освобождение. И ако не са били българите на Шипка - около 5 хиляди човека с голи ръце, които с камъни, дървета и с телата на убитите спират 40 хилядна ултрамодерно въоръжена турска армия, ние и до днес можеше да сме под турско...
Дали е възможно и утре в някоя комисийка да си разпределят някакви европари и от септември в учебниците ни безследно да изчезнат - 3 синджира роби; Еничари ходят, мамо, от село на село, взели Стоил, един на мама; думите на "терориста" Ботев "турчин бесней над бащино огнище", драматичните слова на Вазов, който  описва как турците колели българи на дръвника, разпаряли коремите на бременните и набучвали на ятагани децата? Да, възможно е. 
Да не забравяме, че и чужди наблюдатели на събитията през 19 век пишат какво са видели след Априлското въстание и за геноцида на Тракийските българи. Чужденците са припадали при гледката на изклани, обезглавени, разсечени жени и деца, а конете им са затъвали в камарите от трупове на избити българи. И това съвсем не е литература, това е историческа истина. 
В същото време да не забравяме и думите на Левски, който не показва етническо озлобление и показва най-верния път за бъдещето на страната ни - обединението: "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"  Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.

Какъв е изходът? Да четем учебниците на децата си, да виждаме какво махат от тях, да четем и ние повече за нашата история и да им разказваме извън часовете за великия български дух, който ще поведе света към новото хилядолетие. Това не са мои думи, а на руския академик Лихачов. Нужно е само да споделим на децата защо е казал това.  
Ето и разкритието за прословутите 50 000 лева, които са получили експертите, препоръчали заличаване на текстове от Ботев и Вазов в учебниците. Според в. Стандарт: ""Парите са осигурени от Европа за изследването на Комисията за защита от дискриминация, свързано със стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Част от докладите предлагат от учебниците да бъдат махнати текстове, свързани с турското робство, защото били политически некоректни и етнически нетолерантни. Хора от комисията разказват пред в. "Стандарт", че експертите всъщност са усвоявали парите чрез различни фондации. Никой няма представа за критериите, по които са били избирани те. Общо 17 799 лева е сумата, която си поделят Дружеството на психолозите - 6500 лева, фондация "Саворе" - 9646, Център за изследване и политики за жените и "Дидра проджект", като последните две вземат под 1000 лева. Дружеството на психолозите обаче на практика проучва не учебниците, а дискриминационните нагласи сред учители и ученици.

По другия модул, по който се правят проучвания на учебници и помагала, фондациите си поделят още 20 363 лева. Те отиват при Фондация за развитие на правосъдието, "Саворе", "Персико", "Дидра проджект", Агенция "Еврика", Център за изследване и политики на жените и "Български адвокати за правата на човека". Не става ясно каква работа вършат юристи в проучване на училищни помагала. Сред имената на експерти, писали докладите, е и това на бившия образователен зам.-министър Мукаддес Налбант (турските имена не ни учудва, че са в изобилие в тази гнусна история) от времето на Даниел Вълчев. 

 Именно тя е един от авторите на изследването "Етническа принадлежност и възраст". В доклада се препоръчва цитатът "турчин, че бесней над бащино ми огнище" да не се използва в урок по български език и да бъде заменен с по-подходящ.
Пак според същия доклад, излязъл от същия екип, под ножа пада и "Къде си вярна ти любов народна?", защото в песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Нужно било да се даде съвременен коментар. Не се знае колко е получената персонално от Налбант сума.
Хонорари са си написали и членовете на комисията заради ръководната си дейност над изследването. Председателят Кемал Еюп е получил най-много - 4884,67 лева, сочи справка, с която "Стандарт" разполага. Малко по-малки суми са взели други двама членове - Лало Каменов и Есен Фикри.
Те са получили по 4115,80 лева. Между 500 и 1400 лева са получили други четирима експерти на комисията - Грета Савчева, Камелия Илиева, Веселина Билял и Елка Божова. Сред авторите на доклади са и Боян Захариев от "Отворено общество", което е една от страните по проекта, както и Станка Шейнова и Пенка Иванова, които са служители на МОМН и в същото време критикуват собствените му учебници."" 

С две думи - продажници, заради които се сещаме с носталгия за крумовите закони. 

 А тези Крумови закони си имат своето основно значение в развитието на недоразвитите и немислещите.
Ускоряват развитието им, с две думи.
Колкото и да се правим на демократи, в такива моменти се сещаме за светлия пример на нашите велики предци, които са знаели как да се справят с националното предателство, посегателството върху символите на България, заплахата за националната сигурност и т.н. И са се справяли блестящо. 

Трябва ли и днес да се връщаме към техния пример, за да спре посегателството срещу България?















Коментари

  1. Трябва, Патриция, да се въведат ясни и непоколебими критерии за жител на България. Да си българин всъщност не е народност, а същност от придобити и удържани качества ... Народност, държава става когато заживяват на едно место хора споделящи и притежаващи еднакви или много сходни качества. Националността е само един етап от израстването на духа.. Българският дух в по голяма проекция е наднационален. Един от заветите на древните българи е "Дух дух да не поробва, душа душа да не погубва" . Едно друго качество на духа е толерантност и служене на общото и на своите събратя. Тук в България има малко българи- една част са заспали, приспани друга част са леко будни но не знаят кои са, како правят тук и на къде да вървят .... една друга голяма част са кандидат българи... които са тук да се учат на качества, но от кого? В истинската ни история, която толкова искат да я скрият и изкривят има безброй герои и примери за БЪЛГАРИН... Левски и Ботев са над национални... За времето си и момента те служат и на националния дух, но и на общочовешкият ... Защо се крие историята- защото тя съдържа достатъчно лични примери на личности и народ, на събития и факти от които може да се учим- на български дух, на общочовешки дух и т.н. Историята, събитията и личностите в историята са само едни жалони за подражание или за неподражание в нашето съзнание, които ти дават устойчивост да избереш как да вървиш напред . Голяма роля са имали и българските приказки- които в голямата си част са вълшебно-сакрални, жалониращи в съзнанието на децата истините за света, еволюцията и нашето място и подвиг в живота... Историята която се крие за българите е най малкия проблем в съвремието ни ... Това е само един от факторите който спъва пробуждането на българския дух ... Много от съвременниците ни са тук да спъват проявлението на българския дух и в това има смисъл... Но това що не се гаси не гасне... Българският дух винаги притежава мощта на съзнанието което обитава... Тогава съзнанието става фактор, жалон за промени.. Тези които имат съзнание с пробуден български дух са революционери, индивидуалности устояващи и преобразуващи старите порядки, съзнания, старият ред - те действат непоколебимо, непреклонно и жертвоготовно за новите идеали . Българският дух носи идеала на общочовешкото и толерантността... Българският дух е непоколебим и непреклонен във волята си да изпълнява мисията си да служи на човечеството и волята на този който го е пратил. В съвремието ни една част от хората се страхуват от надрастването на собственото си надличностно и наднационално самосъзнание и привеждането му в служба и на общочовешкото... Възраждането на българския дух, който служи на Общия Дух само ще подпмогне този процес... Тези които не са надраснали личностното и себичното ще се противопоставят на промяната, а тези които са будни и надраснали себе си естествено ще се поставят в услуга на промяната... Трябва да има близки по дух на крумовите закони ... България трябва да стане място и импулс за промяна на съзнанието от национално към наднационално и общочовешко... Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за чудесния коментар, Веселине :) Българският дух е поведе света към новото хилядолетие, както са казали учените. Имаме и такава група във фейсбук, ще се радвам да се видим и там!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар