ЗАЩО ЖЕГАТА НИ УДРЯ С РЕКОРДИ?



През последните дни се повтаря една и съща водеща новина - температурни рекорди. Не помня толкова рекордно да е било времето откакто се помня. За водата на морето само мънкат, че сегашната температура от 29 градуса не е нормална за първата десетдневка на юли, дори и през август не е била повече от 26-27. А тази година водата още в средата на юни (по това време винаги е била 21-22 градуса) ни изненада с августовски 26....
Като всеки журналист естествено си задавам въпроси - Защо? Нормално ли е това? Ако не е нормално, каква е причината?
След дълго търсене на информация по темата (въпреки че Дънов преди около 70 години е казал каква е причината за промяната на земните полюси и преминаването на земите ни в субтропичен климат) установих, че медиите ни не се вълнуват от темата - все пак тя не засяга нито рязане на лентичка от ББ, нито проблеми с овулацията на Николета...
Но в един интересен блог попаднах на следното: " По мнението на редица изследователи промените на климата се дължат на тектонски, астрономически и радиационни причини.
Тектонските процеси предизвикват изменения в очертанията и релефа на сушата и водните басейни, изменения в направленията на морските течения и т.н. Всичко това води до промени в климатичните условия в един или друг район от земното кълбо или на цялата Земя.
Асторномическата хипотеза свързва промените на климата с периодичните промени на полюсите на Земята и на земната орбита.
Измененията на климата, предизвикани от радиационните процеси, са свързани с измененията на притока на слънчева енергия. Количеството на слънчевата енергия, която достига до земната повърхност, зависи от състоянието на атмосферата."
(http://teacher.bg/cs/blogs/radivdani/archive/2008/05/14/14443.aspx)
С две думи - спасение няма :)) Да свикваме с жегите.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=931178

Коментари