Защо за наука и образование у нас пари все няма?







Замисляли ли сте се, колко държави имат в празниците си Ден на Будителите и Ден на писмеността? Само българите. Не случайно и акад. Лихачов е казал: Българите са носители на най-древната култура и Българите ще поведат света към духовното трето хилядолетие!
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4260331
И в същото време виждаме, че само този духовен народ е подложен на изпитанието да има за управници затънали в корупция политици, които наливат данъците ни не в култура и образование, към които духът ни е привързан от хилядолетия, а в сфери, от които тези данъци бързо и лесно изтичат. 

А и на кой политик му е нужен образован народ, като с неграмотните цигански и турски гласове се решават изборите през последните 22 години у нас.
Затова е напълно обяснимо защо на празника на будителите - 1 ноември, учените от БАН повеждат една будителска битка, която трябва да бъде и наша, ако сме българи: "С черни знамена по прозорците на Българската академия на науките (БАН) академиците започнаха протест срещу орязания с 9% бюджет на академията, която ще получи около 5 млн. лв. по-малко през 2012 г., съобщи БНР.
На общо събрание академиците решиха да предприемат крайни мерки, които включват и дело срещу българското правителство в Страсбург."





След като коментирах орязяния бюджет на учените от БАН, новината за 1 млрд. лева бюджет за МВР няма как да не ни радва. Все пак интелигентните хора са враг № 1 на ромско-турската кебапчийница, която е безотказен джакпот на всички политици, готови да влязат във властта, за да (ни) работят също толкова безотказно. 
А пък от СРС-та, доноси и холивудски акции всеки народ, плюл върху духовността и културата, има вопиюща нужда....
"Намалиха бюджета на БАН - все пак за какво са ни българи със знания, по-добре да има за СРС - миналата година бяха 100 млн., а сега са необходими повече :) Науката само пречи на СРС-тата.... "Бяхме шокирани, когато разбрахме, че не само прогнозният бюджет от 59 милиона, който е абсолютно недостатъчен, не се дава, ами се орязват допълнителни 5 милиона и се дават 54 милиона. Това наистина е гавра с академията”, категоричен бе проф. Хаджитодоров."



Всъщност, това е гавра с всички нас! Народ, който допуска науката и образованието да са последна грижа в живота на днешните и утрешните поколения - няма бъдеще. 



Коментари