сряда, 6 юли 2011 г.

ЗАЩО ДЕЦА НА РОДИТЕЛИ БЕЗ ЦЕННОСТНА СИСТЕМА СТАВАТ СТОЙНОСТНИ ХОРА, А ДЕЦА ОТ ПОЧТЕНИ СЕМЕЙСТВА СТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ?


 Правилата ни обезличават, превръщат ни в стадо - цитат от интервю с гениалния Ставри Калинов в предаването ми "Часът на блондинките" от септември 2010 година. 
Този цитат предизвика доста коментари и то негативни от хора, които явно не са осмислили няколко важни принципи ви живота: 


Всеки човек е уникален сам по себе си. Като се слее с масата - изчезва като такъв. Ставри Калинов е уникален като начин на мислене, отправя послания, които само човек извън матрицата и клишето може да отправи. Ако се опитаме да разберем посланието му, ще разберем и част от живота.


Докато аз напълно одобрявам това мислене, се появиха сто против с аргумента: Без правила не можем да живеем! Тоест закони, ограничения, рамки и т.н. С една думи МАРТРИЦА. 


Правилото - Прави каквото искаш, стига да НЕ ПРЕЧИШ НА ОСТАНАЛИТЕ, какъвто е принципът на Ставри Калинов, се оказа непостижим за привържениците на Матрицата. Според тях хората не се раждат с изградена ценностна система. Родителите, учителите, улицата - всичко това ни формирало като личности и ценностна система?!? Ако в нашата среда се научим на ценности, ще ги имаме, ако там няма ценности - и ние няма да имаме такива?!? Защо не успяха да ме убедят противниците на свободната мисъл с това твърдение, което е тъпо клише без покритие!!! 


НЕКА ПОМИСЛИМ ЛОГИЧНО: СЛЕД КАТО ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА ЗАВИСИ ОТ ВЪЗПИТАНИЕТО В СЕМЕЙСТВОТО, ЗАЩОТО ДЕЦА НА РОДИТЕЛИ БЕЗ ЦЕННОСТНА СИСТЕМА СТАВАТ СТОЙНОСТНИ ХОРА, А ДЕЦА ОТ ПОЧТЕНИ СЕМЕЙСТВА СТАВАТ КРАДЦИ, УБИЙЦИ И Т.Н. ПРЕСТЪПНИЦИ? КАК ДА СИ ОБЯСНИМ ТОВА? 
НЯМА ЛОГИКА ВЪНШЕН ФАКТОР ДА ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЧОВЕК, РОДЕН С НЯКАКЪВ ТАЛАНТ, С КАЧЕСТВА ИЛИ ЛИПСА НА ТОЛЕРАНТНОСТ, АГРЕСИВЕН И ОПАСЕН ЗА ДРУГИТЕ. ВСЕКИ Е ИНДИВИДУАЛЕН И УНИКАЛЕН. 
НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ДЕТЕТО ЩЕ ПРИЛИЧА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ ИЛИ НА БЛИЗКИТЕ СИ. НИКАКВА, НАЛИ ТАКА?
Тези тъпи заключения се правят поради упорития отказ на любителите на клишета да приемат уникалността на всеки един от нас. Не е ли по-логично, че всеки от нас е устроен по различен начин, различен химичен състав имаме, различно светоусещане и това е най-важното, което има значение за формирането ни като личности. 
Ако видим развитието на двама близнаци - напълно еднакви, родени с разлика от няколко минути, възпитани в една среда и в еднакви условия, а стават различни хора с различни съдби и с различно усещане за живота. Как се получава това? Ако мислим с това, което ни е дала природата, никога няма да говорим с клишета и да се налага сега да пиша тези излишни обяснения. Можем да дадем и пример с онези двама братя от Благоевград, израсли в една среда с еднакво възпитание и манталитет, но единия избира пътя на световната слава на футболните стадиони, а другият влиза в новините с поредната престъпна дейност. 
Най-важното за нас е, че сме различни. И всеки един от нас избира своя път, който не зависи нито от родители, нито от възпитание, нито от обкръжение. Както казват мъдреците - Всеки си има своя съдба, карма, и трябва да си извърви своя път с всичките препятствия, спънки и уроци по него 
Всеки от нас има лично и свободно усещане за света. Може да търсим причина за изграждането ни чрез досег с другите около нас - но в ежедневието си всички виждаме примери за добро и лошо. Всеки ден. Всеки от нас вижда една и съща картина, но всеки избира различни детайли от тази картина, за да ги пресъздаде през своя уникален начин на светоусещане. 
Другите ги има за всички, просто всеки от нас избира какво да вземе от чуждия опит и какво сам да утъпче като пътека...

Следващата глупост, която се изтъква от любителите на Матрицата е - "Абе този Калинов е възрастен човек, а говори глупости... Всички развити държави се управляват по правила, всичко зависи дали ги спазваме..." ?!?!? 
Защо това изказване е поредната уникална тъпотия - явно многознайкото не  прави разлика между тенденциозното обезличаване на хората и изолирането на личностите, с цел лесно манипулируеми мутанти, които не мислят, а само изпълняват измислени правила. "Ако си пътувал на запад от Сърбия и си разговарял с хората, ще видиш колко са влезли в матрицата. За Щатите да не говорим. Отново ще съветвам хора като теб да мислят преди да коментират" - беше моят отговор. Веднага получавам безмислени обяснения, че всяко общество има правила, по които се развива, законите да се спазват от всички, за да няма "тотална демокрация и свободия" ?!?  
За съжаление това е мисленето на огромна част от хората, които изобщо не допускат, че правилата за нашата ценностна система са дадени още преди 2 хиляди години. Ясно е, че сме живели в комунизъм и Библията е била забранена. Написани са 10 прости заповеди, които всеки човек с ценностна система трябва да знае. Останалото не са правила, а приети закони с цел обслужване на дадени интереси. "Ако си запознат с конструкцията на създаването на закони у нас, ще знаеш за какво говоря - закони, които обслужват интересите на определан група, която е на власт. Следващите приемат закони, които да ги обслужват тях и т.н. А повечето от тези закони нарушават точно това общочовешко правило - прави каквото искаш, стига да не пречиш на другите", отговарям аз. 


Ни в клин, ни в ръкав ме питат: "Е, комунизмът ли ни е виновен (тоест за забраната на църквата и Библията)? Китайците да не са глупави - виж с техния комунизъм до къде стигнаха... Всичко опира до манталитет, 800 години сме прекарали само в робство, така че не виждам как ще стане..." ?!?
Нека да припомним, че комунизмът научи работливите и талантливите българи да крадат и да загърбят ценностната система.  Моята фамилия е имала свои фабрики преди 9 септември, стабилен бизнес за цялото семейство. Така са били и много други българи. Били сме трети в Европа в земеделието, износът на платове и други стоки. Българите са били образовани и богати. Имало е около 2 хиляди комунисти - бедни и прости хора, които не са искали да работят и са крали мандрите. Крили са се в горите. Това знам от моите баби и дядовци. СССР ни лиши от частната собственост и вкара всички бедняци партизани на възлови позиции. Да крадат и убиват, който не е съгласен да си предаде фабриките на държавата. 


Това го знам от моята баба, която за разлика от историците, писали учебниците ни, е най-интелигентния и мъдър човек, когото някога съм срещала. Съжалявам за авторите на учебниците, продавали са си задника, за да манипулират според соцдоктрините. Също така в моя дом до 1989-а година думите Другарю и Другарко бяха обидни, всички около мен говореха на Господин и Госпожа. Това е, с две думи.  И да се върнем пак на първото изречение - правила, норми, рамки - Матрица. А всъщност уникалния човек има нужда само от простото правило - Прави каквото искаш, стига да не пречиш на другите! 
Това е правилото, което трябва всеки от нас да научи и да се води от него - колкото по-рано, толкова по-добре! Защото реалността ни показва, че Онзи горе ни съди за всяка постъпка, с която вредим на другите. 
Не е нужно да има Съдебна система, с която да ни занимават години наред работеща ли е, корумпирана ли е, не е ли. 
Съдът е Онзи горе, той не пропуска да накаже справедливо и никой не може да дублира и пресъздаде толкова справедливо неговия съд. 
Когато знаем тези прости правила за взаимни отношения, ще живеем в една проста хармония с другите и с околния свят. А какво повече ни  е  нужно?Няма коментари:

Публикуване на коментар

КАК АРХЕОЛОГЪТ КРАСИМИРА ЛУКА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ НА ЮНЕСКО И СЕ ОКАЗА НЕУДОБНА

   Археологът Красира Лука е заръвшила  археология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. е председател на Българско...