вторник, 31 май 2011 г.

О, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН - 2011Каква може да е причината българи да говорят и пишат на английски, когато общуват с други българи? 
Вариант 1: Демонстрират, че знаят езици. 
2. Не искат другите, в случай, че не говорят този език, да разберат какво си говорят. 
3. Не са сигурни, че са българи и повече клонят към англоезичните народи. И какво ли си мислят англичаните, като виждат как ползваме техния език, вместо нашия...Много въпроси, но без отговор.


http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=94&Level=2 


Задавам си тези въпроси, въпреки че Паисий Хилендарски също ги е задавал преди векове. С остри думи, за да го чуят. Но едва ли е предполагал, че през 21 век българите пак ще си задаваме същия въпрос - О, неразумни юроде, защо се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш своя език?". Тъжна история...


Чух много глупави оправдания - много българи работят с чужди мениджъри и така упражняват английския, като си говорят с българи на английски?!? 
Щом на нас в чужбина не ни говорят на български, говорят дори само своя език, защо тук да им говорим на техния? 
А разни мениджъри, които идват от чужбина и искат българските им служители да говорят на техния език? Това що за чудо е... Българските мениджъри в Лондон на български ли искат служителите им да говорят с тях? 
Да учат езика ни, щом са дошли тук. Дънов е казал, че нашият език съдържа всички космически звуци, които липсват в другите езици. Той носи древния дух на българина. Значи е най-ценен и важен за всички нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КАК АРХЕОЛОГЪТ КРАСИМИРА ЛУКА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ НА ЮНЕСКО И СЕ ОКАЗА НЕУДОБНА

   Археологът Красира Лука е заръвшила  археология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. е председател на Българско...