Защо българинът заклеймява всичко, само за себе си е прав?

Коментарите за новината, че при спецакция на ченгетата е задържана учителка, която проституира, ме накара отново да се замисля колко сбърано е мисленето ни. 


Българите заклеймяват учителката, а не причините за драмата й. Типично в наш стил. 

Реакцията ни към тази новина отново показва как сме изгубили себе си. Нищо друго. Готови сме да съдим другите, без да погледнем преди това що за стока сме. 
Ако българи бяха писали Библията, тя би звучала така - Мария Магдалена, ли? Тази дърта шафрантия и т.н. Няма човечност, няма съпричастност, няма разбиране... 
Но ако българите бяха възпитавани в ценности, щяха да реагират така както е зададено като пример в тази свята книга Библията.
Тъжна тема за манталитета ни и липсата на християнско мислене, което винаги ме шокира.


Когато цял един народ заклеймява всеки и всичко и над 600 години не е живял според християнските ценности, а на принципа: Важно е аз да съм добре, другите да духат супата, за какъв манталитет говорим
Народ, който не вярва в нищо. 
В края на 14 век решаваме, че всеки е цар на себе си и всеки може сам да се управлява и така е до днес. Българинът не цени авторитета на другия, съди и клейми всички, защото смята само себе си за цвете! 


И това, което виждаме днес в поведението на управляващите - ние сме безгрешни и незаменими, това е българинът от 14 век насам, нищо повече.
Глупаво е да правим заключения спрямо събитията в този мандат и в предишния, например. Коренът е в дълбочината, нали?









Коментари